Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođe u Seulu

Summit G20: Dogovori u sjeni međusobnih sukoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina čelnika zemalja skupine G20 okupila se u Seulu kako bi donijelo sporazum o uklanjanju prepreka za brz oporavak svjetskog gospodarstva.

Glavna sporna pitanja globalnog gospodarstva o kojima će se raspravljati su trgovinska neravnoteža i mogućnost izbijanja 'valutnog rat', a ona uoči summita nisu riješena. Prema mišljenju analitičara u Seulu će se postići samo općenit sporazum o mjerama za prevladavanje tih prepreka koje usporavaju oporavak svjetskog gospodarstva.

Pročitajte i ovo Sukob na Crvenom moru crno nam se piše Stižu ozbiljna upozorenja na opasnost od nove svjetske krize: "Posljedice bi mogle biti katastrofalne" Slika nije dostupna Sve snažniji pritisak na Putina 'Imamo timove koji stalno prate gdje treba napraviti dodatni pritisak'

>> Valutni rat kamen spoticanja skupine G20

>> G20 protiv rata valutama

Službeni slogan sastanka je 'Zajednički razvoj nakon krize', ali trenutno je ta namjera zasjenjena međusobnim sukobima čelnika najvećih gospodarstava. I prije početka summita američki predsjednik Barack Obama, u pismu čelnicima G20, rekao je kako se neke zemlje previše oslanjaju na 'poticanje izvoza zbog slabe domaće potražnje', na taj način prikriveno kritizirajući Kinu i Njemačku. I njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je kritiku prema nedavnoj odluci američke središnje banke o ubrizgavanju 600 milijarda dolara u američko gospodarstvo što bi globalna tržišta moglo preplaviti jeftinim dolarima.

Sastanak zemalja G20 u Seulu trajat će dva dana. Radi se o zemljama koje predstavljaju 90 posto svjetskog gospodarstva, a ovo je njihov peti sastanak od prosinca 2008.godine. Ovaj summit održava se s ciljem da se spriječi povratak protekcionizma, izbjegne nova svjetska kriza nakon financijskog sloma 2008. te da se smanji gospodarska ravnoteža. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene