Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegavanje protekcionizma

G20 protiv rata valutama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvadeset vodećih svjetskih gospodarstava je na kraju dvodnevna sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka u Južnoj Koreji zatražilo sprečavanje valutnog rata.

U završnoj izjavi skupina G20 kaže kako želi 'krenuti prema tržišno uvjetovanim tečajnim sustavima koji (...) neće zbog konkurentnosti smanjivati vrijednost valuta.' Grupa G20 kaže da treba izbjegavati svaki oblik protekcionizma.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na otoku koji je bio granatiran Južna Koreja održala manevre uz granicu sa Sjeverom Slika nije dostupna Baloni pozivaju na prosvjede Sj. Koreja zaprijetila Južnoj 'ciljanim' napadima

Na sastanku u Gyeongju, 370 kilometara južno of glavnoga grada Seula, pokušali su naći način da se riješi sve veći spor oko tečajnih politika. Nesuglasice traju mjesecima, a u zadnje se vrijeme čuju optužbe da neke zemlje umjetno održavaju niski tečaj kako bi ojačale svoja gospodarstva.

Sjedinjene su Države optužile Kinu da je podcijenila svoju valutu juan kako bi kineski izvozni proizvod bio jeftiniji. Sudionici na sastanku kažu da je i dvije godine nakon vrhunca globalne financijske krize gospodarski oporavak još slab.

>> Skupina G20 dogovorila reformu MMF-a

Mnoga nova gospodarstva brzo rastu, ali stopa rasta naprednih gospodarstava još je umjerena, rekli su izaslanici na sastanku. Ministri financija i guverneri središnjih banaka na tim su razgovorima pripremili i sastanak na vrhu zemalja G20 koji će se u Seulu održati 11. i 12. studenoga. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene