Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud odlučuje

'Sudnji dan' za Berlusconija?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud u Italiji sve je bliži odluci koja bi mogla zapečatiti političku karijeru bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Talijanski vrhovni sud počeo je u utorak vrlo važnu raspravu u predmetu Silvija Berlusconija koja bi mogla zadati koban udarac njegovoj političkoj karijeri i ugroziti krhku koaliciju između talijanske ljevice i desnice.

Pročitajte i ovo Očevid u Hidrolektrani u Platu - 1 Suđenje za HE Plat Prošle su tri godine od smrti trojice radnika: Odvjetnici i okrivljeni prvi put na mjestu tragedije Skupina muškaraca usred Rima pozdravljala neofašističkim pokličem Presuda u susjedstvu VIDEO Nakon jezive snimke Vrhovni sud odlučio: ''Iskazivanje fašističkog pozdrava nije uvijek zločin''

Sud treba odlučiti hoće li potvrditi presudu Il Cavaliereu za poreznu prijevaru na četiri godine zatvora i pet godina zabrane obnašanja javne dužnosti.

'Sudnji dan', piše krupnim slovima na naslovnici lista Corriere della Sera, a komentator La Stampe ocjenjuje da je ta afera 'kamenčina koja koči čitav politički stroj'. 'Ovo je više od obične presude', drži La Stampa.

>> Berlusconi: 'Radije ću u ZATVOR, nego raditi za opći interes'

Kako navode talijanski mediji, odluka suda koji će na ovom zasjedanju proučiti i druge predmete neće se najvjerojatnije znati u utorak. Presuda bi se mogla objaviti u srijedu ili u četvrtak, a možda čak odgoditi do rujna.

U međuvremenu, Silvio Berlusconi, koji se, po riječima njegovih odvjetnika, neće pojaviti na sudu, rekao je u jednom razgovoru da 'već mjesec dana ne spava' u očekivanju presude kao i da će radije ići u zatvor nego raditi za opće dobro ili biti u kućnom pritvoru.

Kakva god bila odluka najvišeg talijanskog pravosudnog tijela, Berlusconi (76) zbog godina ne bi trebao ići u zatvor, no zato je zabrana obnašanja javne dužnosti golem problem za njega koji je u politiku ušao 1994., triput je bio premijer, a danas je senator.

Nitko ne želi nagađati kakva će biti sudska odluka. Sud može poništiti presudu žalbenog suda i u tom slučaju osloboditi ga ili vratiti predmet na drugi žalbeni sud, ili pak potvrditi izrečenu kaznu.

No, u potonjem slučaju Berlusconi neće automatski izgubiti senatorsko mjesto jer o tome mora odlučiti senat na općoj sjednici.

Berlusconi je već više puta rekao da neće dovesti u pitanje sudjelovanje svoje stranke u vladi, čak i ako sud potvrdi presudu. 'Ne bojim se, Italija je stabilnija nego što se misli. Mislim da se neće dogoditi potres' u politici zbog presude, istaknuo je premijer Enrico Letta.

U predmetu Mediaset medijski magnat je optužen da je talijansku poreznu blagajnu oštetio za 7 milijuna eura. Berlusconi pak tvrdi da je 'potpuno nedužan'. 'U razdoblju od 2002. do 2003. bio sam premijer i nisam se bavio pravima na distribuciju', rekao je.

Berlusconi je u lipnju osuđen na sedam godina zatvora i doživotnu zabranu javnog djelovanja zbog zlouporabe vlasti i zbog korištenja usluga malodobne prostitutke u predmetu Rubygate. Žalio se na presudu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene