Sudac u Londonu naredio je saudijskom princu Alwaleedu bin Talalu da plati 10 milijuna dolara provizije za prodaju svog aviona ubijenom libijskom vođi Moameru Gadafiju. Za opis prinčeva svjedočenja nije birao riječi.


Britanski sud naredio je saudijskom princu Alwaleedu bin Talalu, multimilijarderu, da plati 10 milijuna dolara provizije za prodaju svog privatnog zrakoplova bivšem libijskom diktatoru Gadafiju 2006., što predstavlja ponižavajući pravni poraz za jednog od najbogatijih ljudi svijeta.

Vezani članci U Wembleyju je otvoren centar za cijepljenje - 1 U Wembleyju otvoren centar za masovno cijepljenje, bolnice u Londonu pretrpane: "Tek kada tamo radiš, možeš vidjeti koliko je ozbiljno" Pad policajca Potjera na biciklu: Policajac lovio odbjeglog kriminalca, a slučajni prolaznik snimio njegov akrobatski pad

Princ bin Talal, nećak saudijskog kralja, osobno je dva dana svjedočio na ročištu u londonskom visokom sudu početkom ovog mjeseca. Sudac Peter Smith u presudi objavljenoj u srijedu potpuno je odbacio njegovo svjedočenje nazvavši ga 'zbrkanim', 'nepouzdanim', 'beznadnim' i 'jadnim'.

>> 'Nije istina da imam SAMO 20 MILIJARDI dolara!'

Princa je tužila jordanska poduzetnica Daad Sharab koja je posredovala u prodaji zrakoplova, koja je ugovorena 2006. za 120 milijuna dolara. Bin Talal se branio da nije postojao sporazum da joj plati 10 milijuna dolara provizije već da je trebala biti isplaćena 'po njegovom nahođenju'. Sudu je rekao da joj nije platio ništa jer je tijekom ugovaranja posla potpuno 'prešla u libijski tabor'.

Princ bin Talal, 26. najbogatiji čovjek svijeta po Forbesu (a i zbog toga je na sudu) najavio je žalbu na odluku. Reuters piše da je njegovo unakrsno ispitivanje vjerojatno bilo najneprijateljskije javno 'rešetanje' nekog člana saudijske kraljevske obitelji. Sudac Smith je u presudi napisao da je odvjetnik poduzetnice Daad Sharab 'potpuno razorio' prinčevu obranu u najvažnijim pitanjima spora.

Radi se o zrakoplovu raskošna interijera, s jacuzzijem, kožnim foteljama boje srebra i luksuznim bračnim krevetom, koji su libijski ustanici pokazivali kao trofej nakon Gadafijeva svrgnuća. Tu je istu letjelicu Gadafi poslao po Abdela Basseta al-Megrahija, bombaša iz slučaja Lockerbie, kada je pušten iz škotskog zatvora 2009. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook