Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je počela sjednica optužnog vijeća, koje bi trebalo ispitati financijskog vještaka iz poljskog KPMG-a Ismet Kamala i odlučiti o zakonitosti njegova nalaza u slučaju Agrokor, koji je Državno odvjetništvo platilo više od 8 milijuna kuna.

Galerija Ismet Kamal Ivica Todorić Ivica Todorić +1 Ismet Kamal

Kamal je na sud došao prije 9 sati, a odvjetnici optuženih u glavnom slučaju protiv Ivice Todorića i njegovih suoptuženika novinarima su prije sjednice optužnog vijeća ponovili da je njegov vještački nalaz nezakonit.

Tvrde da su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Ivica Todorić Afera Mjenice: Tužiteljstvo opet optužilo Todorića i još 22 osobe

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

  Ismet Kamal Ivica Todorić (Foto: DNEVNIK.hr)

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda već je raspravljalo tijekom prošle godine. No, 18. listopada 2021. Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

Ivica Todorić (Foto: YouTube screenshot) Ivica Todorić komentirao ulazak arapskog investitora u Fortenovu: "Ispravak netočnog navoda!"

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

  Ismet Kamal Ivica Todorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Objava o povlačenju optužnice uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njezin suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, optužena zajedno s Todorićem.

  Ismet Kamal Piruška Canjuga (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Todorić je potom priopćio da je optužnica koja je njega i suradnike teretila za izvlačenja novca iz te tvrtke povučena kako bi se prikrila blamaža državnog odvjetništva u slučaju Agrokor.

Ismet Kamal Ismet Kamal (Foto: Pixsell)

Bez obzira na odluku optužnog vijeća, nezadovoljna strana ima pravo žalbe pa se očekuje da će o ovom slučaju ponovno odlučivati Visoki kazneni sud.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju