Premijer Andrej Plenković boravi u dvodnevnom službenom posjetu Ukrajini.


Njegov dvodnevni službeni posjet Ukrajini, tijekom kojeg će boraviti u Kijevu i Lavovu, imat će uz političku i snažnu gospodarsku i kulturnu dimenziju.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Zelenskij se obrecnuo na Milanovića: ''Da je 100.000 vojnika na hrvatskoj granici...'' Andrej Plenković u Ukrajini - 3 Plenković u Ukrajini komentirao Milanovićevu izjavu: "Briljantan je posljednjih dana. Samo ojačava svoj međunarodni položaj i ugled"

Nakon susreta sa Šmihalom, Plenković se sastao s predsjednikom države Volodimirom Zelenskijem s kojim je potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. Nakon toga, uslijedile su izjave za medije.

"Današnji susreti ovdje u Kijevu su prije svega zrcalili prijateljske, bliske odnose između dva naroda, između dvije zemlje. Tajming posjeta je biran kako bi bio blizu 11.12., dana kad je Ukrajina prva priznala neovisnu Hrvatsku. Tu činjenicu mi u Hrvatskoj posebno cijenimo, ona je bila zalog njegovanja jako kvalitetnih odnosa između dvije zemlje", rekao je Plenković.

"Danas smo razgovarali o izmjeni iskustava, Hrvatska je u devedesetim godinama imala iskustvo mirne reintegracije Podunavlja i to iskustvo je nešto što ja već godinama smatram da bi bilo korisno za Ukrajinu koja isto tako ima okupirana područja", dodao je.

Važna dimenzija i gospodarska suradnja

"S druge strane, važna dimenzija ovog posjeta je gospodarska suradnja. Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić je održao sastanak na kojem je bilo riječi o unaprjeđenju suradnje. Danas je sa mnom došlo šezdesetak kompanija čiji će predstavnici razgovarati s poduzetnicima iz Ukrajine o suradnji i potpisivanju ugovora", rekao je Plenković.

"Mi smo razgovarali i s našom ministricom turizma Nikolinom Brnjac i direktorom TZ-a Kristjanom Staničićem o dolasku turista iz Ukrajine i vidjeli da je ukrajinskih turista ove godine bilo više nego rekordne 2019. Zbog toga će se u Ukrajini otvoriti turistički ured kako bi se popularizirao hrvatski turizam", naveo je.

Otvaranje Centra za hrvatski jezik i kulturu

"Otvorit ću Centar za hrvatski jezik u kuluturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Tarasa Ševčenka, ministar znanosti Radovan Fuchs je sa mnom na ovom gostovanju, donirat ćemo stotinu knjiga Matice hrvatske studentima koji će odabrati studij kroatistike. Današnja deklaracija koju smo potpisali o hrvatskoj podršci Ukrajini je nešto što godinama radimo - podupiremo ukrajinske reformske procese pa je deklaracija potvrda onoga što postoji godinama", najavio je Plenković.

Potom će ga primiti predsjednik parlamenta Ruslan Štefančuk, a nakon toga Plenković ide na ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum u Organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) na kojem će biti jako hrvatsko poduzetničko izaslanstvo. Plenković u četvrtak putuje u Lavov.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju