Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katar će 2022. godine organizirati Svjetsko prvenstvo u nogometu, a za izgradnju infrastrukture usred pustinje izdvajaju se deseci milijardi dolara.


No u međuvremenu je otkriveno kako se na gradilištima stadiona u Kataru žestoko krše prava radnika.

Vezani članci Obnova na Banovini - 4 Puno papirologije, malo radnika: U gotovo svakoj petoj kući na Banovini još nema uvjeta za život Novi Marof: Radnici poginuli na sanaciji dvorca Tragedija kod Novog Marofa: Poginula dvojica radnika kod dvorca Bela, zatrpala ih zemlja. Jedan je imao samo 22 godine

Međunarodna udruga sindikata upozorila je da bi FIFA morala ponoviti biranje zemlje domaćina Svjetskog prvenstva 2022. zbog kršenja radničkih prava i velikog broja poginulih radnika na gradilištima stadiona u toj zemlji.

Nakon velikog broja prijava na teren je izašao povjerenik za ljudska prava i sve potvrdio. U izvještaju se navodi kako postoje jasne indicije da su radnici umirali na radnom mjestu, te kako su im životni uvjeti ispod svake normalne razine. Inspekciju je odradila nezavisna nevladina udruga Human Right Watch.

>> 'Oduzmite Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva!'

>> Tamna strana Svjetskog prvenstva: 'Katar je zatvor otvorenog tipa'

'Utvrdili smo smrti na radnim mjestima, a uz to smo izrazito zabrinuti zbog mjesta na kojima radnici žive. Nije cilj bojkotirati prvenstvo jer bi to bili nepravedno za sportaše, ali cilj nam je uvjeriti FIFA-u da mora reagirati i utvrditi jasne odnose između organizatora i radnika prije samih odlučivanja oko domaćinstava', kaže Wolfgang Buettner. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook