Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inspekcija nezavisne udruge

Stravično otkriće: Radnici umirali gradeći stadione

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katar će 2022. godine organizirati Svjetsko prvenstvo u nogometu, a za izgradnju infrastrukture usred pustinje izdvajaju se deseci milijardi dolara.

No u međuvremenu je otkriveno kako se na gradilištima stadiona u Kataru žestoko krše prava radnika.

Pročitajte i ovo Povreda radničkih prava - 2 Večeras u Provjerenom Ne prijavljuju radnike i ne isplaćuju im plaće: "Dobit ću kaznu i OK. Zatvorit ću firmu na koju prijaviš. Drugu i treću niti će mi netko zatvoriti niti može" Marita Marjanović i Maja Tanasovski Bez ugovora, plaće... Poslodavci iz noćne more: "Konstantno smo radile zaključane. Navuče onu rešetku...", "Rekla je: 'Nisi ni prva ni zadnja koja radi bez prijave'"

Međunarodna udruga sindikata upozorila je da bi FIFA morala ponoviti biranje zemlje domaćina Svjetskog prvenstva 2022. zbog kršenja radničkih prava i velikog broja poginulih radnika na gradilištima stadiona u toj zemlji.

Nakon velikog broja prijava na teren je izašao povjerenik za ljudska prava i sve potvrdio. U izvještaju se navodi kako postoje jasne indicije da su radnici umirali na radnom mjestu, te kako su im životni uvjeti ispod svake normalne razine. Inspekciju je odradila nezavisna nevladina udruga Human Right Watch.

>> 'Oduzmite Kataru domaćinstvo Svjetskog prvenstva!'

>> Tamna strana Svjetskog prvenstva: 'Katar je zatvor otvorenog tipa'

'Utvrdili smo smrti na radnim mjestima, a uz to smo izrazito zabrinuti zbog mjesta na kojima radnici žive. Nije cilj bojkotirati prvenstvo jer bi to bili nepravedno za sportaše, ali cilj nam je uvjeriti FIFA-u da mora reagirati i utvrditi jasne odnose između organizatora i radnika prije samih odlučivanja oko domaćinstava', kaže Wolfgang Buettner. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene