Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Internetska stranica WikiLeaks ponovo je nedostupna.


Stranica WikiLeaksa postala je nedostupna u noći sa četvrtka na petak, nakon što joj je uskraćena usluga glavnog serverskog domaćina u SAD-u, tvrtke Amazon Web Services.

Vezani članci Ilustracija Od danas aktivna web-stranica za sva pitanja vezana uz euro u Hrvatskoj Pogrešni podaci za COVID-19 - 4 "Maske su obavezne od 13. srpnja": Stranica koronavirus.hr davala pogrešne informacije turistima

WikiLeaksov pružatelj domene objavio je da je povukao uslugu za ime wikileaks.org, nedugo nakon što je ta 'zviždačka' internetska stranica postala nedostupna korisnicima.

Povukli im uslugu zbog 'višestrukih napada'

EveryDNS je objavio da je povukao uslugu WikiLeaksu u četvrtak navečer, nakon što je postao 'metom višestrukih napada distribuiranog uskraćivanja usluge'. Kod tog se elektroničkog, tzv. DDOS napada, web stranica blokira tako da se preplavi sa zahtjevima za podatke.

EveryDNS, američki pružatelj usluge domene, kazao je u priopćenju da su napadi prijetili stabilnosti njegove infrastrukture.

>> WikiLeaks: Prikupljani podaci o slovenskoj politici

>> 'WikiLeaks je ilegalan i neodgovoran'

>> 'Depeša s WikiLeaksa je jako poučna za nas'

Podsjetimo, ta je stranica ovog tjedna počela objavljivati 250.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta čime je privukla veliku pozornost.

Amazon je 1. prosinca otkazao serverske usluge WikiLeaksu što je izazvalo kraću nedostupnost stranice, no nakon prebacivanja na servere u Švedskoj, ponovo je bila dostupna, izvijestili su američki mediji.

WikiLeaks na Twitteru: Domena nam je 'ubijena'

WikiLeaks je na svom Twitter profilu objavio da je njegova 'domena 'ubijena' s američke domene everydns.net nakon tvrdnje o masovnim napadima', objavili su američki elektronički mediji.

Pentagon je objavio u srijedu da može srušiti WikiLeaks ako to želi, ali da do tog trenutka to još nije odlučio. Postoje izvješća da je i Rusija zainteresirana za zatvaranje WikiLeaksove stranice, navode internetski portali.

Objavom tajnih dokumenata uzdrmali Washington

WikiLeaks je povjerljive diplomatske dokumente unaprijed dao na uvid redakcijama pet velikih svjetskih listova, koji od nedjelje izvješćuju o njima, a na samoj stranici su do petka objavljena 623 dokumenta. U srijedu je objavio diplomatske bilješke iz veleposlanstva SAD u Moskvi, koja su otkrila poražavajuće američke ocjene o stanju ruske demokracije i društva.

Objava novinskih izvješća o tajnim dokumentima uzdrmala je Washington i nanijela bitnu štetu američkoj vanjskoj politici, po izjavama visokih dužnosnika administracije, no izgleda da se s nastavkom objave samih dokumenata na WikiLeaksu i otkrivanjem novih pojedinosti, ta šteta dodatno povećava i remeti odnose SAD-a s drugim zemljama.

Amazon: Usluga je otkazana zbog 'ugrožavanja nevinih ljudi'

Amazon je u četvrtak kao 'netočna' odbacio izvješća da je pod pritiskom vlade otkazao usluge WikiLeaksu, navodeći da je ta web stranica narušila 'više uvjeta' koje kompanija postavlja za davanje usluga. Amazon je u priopćenju objasnio da je skinuo WikiLeaks sa svojih servera zbog 'ugrožavanja nevinih ljudi' sa svojom masovnom objavom tajnih dokumenata.

'Nije vjerodostojno da izvanredna količina od 250.000 povjerljivih dokumenata koje WikiLeaks objavljuje može biti pažljivo redigirana na način koji bi osigurao da se nevine ljude ne dovodi u opasnost', istakao je Amazon. Također je upozorio da organizacije za zaštitu ljudskih prava pišu WikiLeaksu i traže da ne objavi imena aktivista za ljudska prava, koje njihove vlade mogu progoniti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju