Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi povjerljivi dokumenti

WikiLeaks: Prikupljani podaci o slovenskoj politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
WikiLeaks objavio je naputak State Deartmenta veleposlanstvu SAD-a u Ljubljani u kojem traže prikupljanje podataka o ključnim elementima slovenske politike.

U naputku iz lipnja 2009. godine između ostalog traže se i elementi odnosa sa hrvatskom, ali i osobni podaci slovenskih čelnika. Za dokument koji je klasificiran kao tajni označeno je da potiče od državne tajnice Hillary Clinton, a sadrži zahtjev za stalnim izvještavanjem State Departmenta o biografskim podacima vezanim za Sloveniju.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

>> 'WikiLeaks je ilegalan i neodgovoran'

>> WikiLeaks: Hrvatska 2004. bila spremnija za EU od Rumunjske

Među prioritetima navedeni su podaci o odnosima i sporovima sa susjedima u regiji, te o odnosima Slovenije s EU, SAD-om i međunarodnim organizacijama. Zahtijevaju se i podaci o suradnji s regionalnim susjedima uključujući i Rusiju na području energetske sigurnosti. Naputkom se traže i 'detalji o sporovima sa susjedima, posebno s Hrvatskom. Vojni razmještaj i odnosi na Balkanu.' Pored toga traži se izvještaj o planovima za promicanje demokracije u istočnoj Europi i na Balkanu te planovi glede Kosova i Moldavije i politika obrane od balističkih projektila.

Tražene sve vrste osobnih podataka

Dokument ističe kako se 'obavještajna zajednica oslanja na izvještajne službenike State Departmenta za većinu biografskih podataka koji se prikupljaju diljem svijeta'. U dijelu koji se odnosi na slovensko čelništvo traže se biografski, osobni, zdravstveni biometrijski podaci te informacije o ranjivosti čelnika i savjetnika. Zatim podaci o njihovim 'ciljevima, strategijama, naporima, autoritetu i odgovornostima' te motivima koji stoje iza njih.

Među ostalim traženim podacima je pitanje korupcije među visokim dužnosnicima. Podaci koji se traže trebaju uključiti što više informacija koje se odnose na osobe povezane sa Slovenijom kao što su njihove titule, imena, radna mjesta, razni drugi kontaktni podaci, njihov radni raspored i druge bitne podatke iz biografije.

Tijekom objave 250.000 podataka putem WikiLeaksa ovaj tjedan svjetski mediji najviše kritika uputili su SAD-u zbog naputka o špijuniranju viskokih dužnosnika UN-a te niza drugih zemalja. Philip Crowley, glasnogovornik State Departmenta, odbacio je kritike i istaknuo kako američki diplomati obavljaju svoj posao kao i svi drugi diplomati te da se ne bave špijunažom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene