Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Strahuje se da je više od 50 afričkih migranata umrlo u saharskoj pustinji na sjeveru Nigera u utorak nakon što su ih napustili njihovi vozači, rekli su humanitarni djelatnici i lokalni dužnosnici.


U konvoju od tri kamiona prevozilo se 70 migranata preko saharske pustinje prema Libiji, na tipičnoj ruti za zapadnoafričke migrante koji nastoje doći do Europe - kada su ih vozači napustili.

Vezani članci Slika nije dostupna RUŠE SVE REKORDE Talijani u jednom danu spasili gotovo 3 tisuće izbjeglica Slika nije dostupna EUROPSKI SAN Tri godine skupljao za 'put bez povratka': To je vrijedno riskiranja života'

Dvadeset troje migranata spasilo se jer su hodali do obližnjeg grada po pomoć, prenosi Međunarodna organizacija za migracije u priopćenju u utorak te kaže da su preživjeli podrijetlom iz Nigerije, Gambije, Bjelokosne Obale i Senegala.

Lokalni dužnosnik rekao je da je od preostalih 52, najmanje 15 migranata umrlo od žeđi. Pokušaji u ponedjeljak da se pronađu ostali migranti, zasad su neuspješni.

"Migranti su ostavljeni oko 50 milja od Siguidinea", rekao je Fatumi Gudu, prefekt u okrugu Bilma u Nigeru.

Nije jasno zašto su vozači napustili svoje putnike, no suparničke milicije i militanti koji traže novac često zaustavljaju konvoje i stalni su rizik za krijumčare ljudi.

Stotine tisuća osiromašenih zapadnoafričkih migranata izlaže se opasnosti prelazeći Saharu svake godine pokušavajući doći do Europe, natrpani u kamionima i s malim izgledima da prežive ako bilo što pođe krivo. Prema nekim procjenama tisuće migranata umire svake godine više nego u Sredozemnom moru između Afrike i Europe.

Više od 40 zapadnoafričkih migranata umrlo je od žeđi prošli mjesec na sjeveru Nigera nakon što im se pokvario kamion. (Hina)