Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 heroja spašava Japan

TEPCO objavio nove slike, zgrada reaktora br 4 razorena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon neuspješnog gašenja reaktora helikopterima zbog prevelike razine radijacije, japanski tehničari pribjegli su vodenim topovima sa tla. Reaktor 4 tako gasi specijalno vozilo Metropolitan Police Departmenta, javlja agencija Kyodo.

Isto tako izvještavaju kako ipak nema velikog oštećenja na reaktoru 3 nuklearke Fukushima, iz kojeg je poslijepodne ponovno prokuljao dim, ali izvješća kažu kako situacija nije dramatična. S druge strane, pažnju počinju privlačiti i reaktori 5 i 6, u kojima je zabilježen porast temperature vode u bazenima s potrošenim polugama goriva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer: Situacija je 'smrtno ozbiljna' Visok stupanj opasnosti, poslane nove snage Slika nije dostupna Radijacija stagnira Raste nada da je voda došla do bazena u reaktoru 3, stigla i struja

'Stanje u reaktoru 4 nije baš najbolje, ali reaktor 3 ima najviši prioritet', rekao je dužnosnik tvrtke Tokyo Electric Power koja upravlja nuklearkom, prenosi agencija Reuters.

Vojni helikopteri nisu uspjeli ispustiti vodu za hlađenje na oštećeni nuklearni reaktor Fukushima Daiichi u sjeveroistočnom Japanu vjerojatno zbog visoke razine zračenja, prenijela je novinska agencija Kyodo pozivajući se na ministra obrane.

Privremena evakuacija

Koncern koji upravlja nuklearkom objavio je danas kako se voda upumpava u peti i šesti reaktor te nuklearke. Nuklearka u Fukushimi ima šest reaktora, koji su nakon potresa automatski prestali s radom.

Kriza u japanskim nuklearkama na sjeveroistoku zemlje se produbila nakon novog potresa magnitude 6 po Richteru i daljnjeg radioaktivnog istjecanja iz nuklearke Fukushima, zbog kojeg je japanska vlada naredila radnicima koji gase požare u toj centrali da se povuku zbog opasnosti od povećane radijacije. Time su bili privremeno obustavljeni radovi na hlađenju reaktora. Razina zračenja se mijenja i s 1.000 milisiverta, koliko je iznosila u noći, u srijedu ujutro pala je na 600 do 800.

Za usporedbu, za ljudsko tijelo normalnom razinom radijacije smatra se 2,4 milisilverta godišnje.

U nuklearki je tek 50 tehničara

Po riječima predstavnika operatora nuklearke, koncerna za elektroopskrbu Tokyo Electric Power (Tepco) a u elektrani se nalazi oko 180 radnika koji pokušavaju ohladiti 4 reaktora.

S ponovnim pogoršanjem stanja na reaktoru 4 nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, podigla se opasnost od nove lančane reakcije nuklearnih incidenata. Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano rekao je medijima kako postoji mogućnost da je i zaštitni bazen reaktora isto tako oštećen nakon eksplozije.

TEPCO je objavio nove fotografije reaktora broj 4 u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi snimljene nakon novog požara. Na njima je vidljivo da se urušio cijeli vanjski dio zgrade. Na četvrtom je katu vidljiva 8 metara široka rupa, a unutrašnjost je potpuno vidljiva. Na zgradi je jasno vidljiva i još jedna toliko velika rupa, a obje su nastale nakon najnovije eksplozije u utorak ujutro.

>> Japanski car: Nadam se da će ljudi brinuti jedni o drugima

>> Drama u Fukushimi se nastavlja, novi požar na kritičnom reaktoru

>> VIDEO: Pogledajte u čemu je problem s nuklearkom u Fukushimi

>> Uživo iz Tokija: 'U središtu grada nema žive duše'

Tvrtka Tokyo Electric Power razmatra i rješenje da se reaktor iz zraka, odnosno helikopterom šprica bornom kiselinom, kako bi se spriječila nova lančana reakcija u reaktorima nuklearke. Tvrtka TEPCO je zbog kritičnih uvjeta na reaktorima morala evakuirati oko 800 radnika iz nuklearke, jer oni više ne mogu točiti vodu u zaštitni bazen zbog visoke radijacije. 'Šansa da reaktor opet pređe kritičnu točku nije ravna nuli', izvijestila je ta tvrtka.

Južnokorejska vlada izvijestila je kako će Japanu, ako zatreba, isporučiti sve raspoložive zalihe borne kiseline, da bi se izbjeglo pregrijavanje reaktora u nuklearki Fukushima, prenosi NHK. Južnokorejsko ministarstvo ekonomije odlučilo je u Japan poslati 53 tone borne kiseline, na zahtjev te zemlje. Danas šalju samo jedan kilogram kako bi japanski tehničari mogli ispitati paše li južnokorejska varijanta borne kiseline gašenju reaktora njihove nuklearke.

Japanska televizija NHK izvještava kako je evakuacija bila privremena, odnosno dok se razina radijacije nije smanjila. Svi radnici i tehničari koji rade na gašenju reaktora su dobrovoljci.

Jezgre reaktora 1 i 2 oštećene

Podsjetimo, Tokyo Electric Power izvijestio je rano jutros po lokalnom vremenu da je još jedan požar izbio u zgradi reaktora 4, nuklearke Fukushima Daiichi, pogođene razornim potresom, ali pola sata kasnije vatra više nije bila vidljiva, objavili su mediji.

Japanska televizija objavila je pozivajući se na komunalnu službu da je radnik vidio vatru oko 5,45 sati po lokalnom vremenu kod zgrade u kojoj je smješten reaktor 4 ali da nakon pola sata više nije bila vidljiva s udaljenosti od nekoliko desetaka metara.

Jučerašnji dan je također započeo s požarom u zgradi reaktora 4, pri čemu se oslobodila radijacija. Požar je tada izbio u bazenu s uskladištenim istrošenim gorivim šipkama, koji se nalazi u temeljima zgrade reaktora 4, isključenog radi inspekcije prije potresa. Japanska nuklearna kriza jučer se pogoršala nakon treće eksplozije i požara u četiri dana u nuklearki Fukushima Daiichi. Glasnogovornik japanske vlade izjavio je da nije realno očekivati da će reaktor 4 postići kritičnost, prenosi Reuters.

Tvrtka TEPCO obznanila je kako je 70 posto poluga nuklearnog goriva oštećeno u reaktoru 1, dok je u reaktoru 2 oštećeno 33 posto istih poluga. Vjeruje se kako su jezgre oba reaktora pretrpjele oštećenje od taljenja, nakon što su ostale bez hlađenja zbog potresa od 9.0 stupnjeva po Richteru, koji je u petak pogodio Japan.

U kvaru i najveća petrokemijska tvornica u Japanu

Povrh problema s nuklearkom Fukushima Daiichi i nestašice opskrbe električnom energijom, s radom je zbog prevelikih oštećenja prestala i najveća japanska petrokemijska tvornica.

Mitsubishi Chemical Corp. bio je primoran zaustaviti pogon tvornice Kashima, zbog učestalih podrhtavanja tla, ionako je već potres u petak oštetio tu tvornicu. Etilen, glavni proizvod te tvornice koristi čak 20 japanskih kompanija. Godišnje, tvornica Kashima proizvede 830.000 tona etilena, a produžena obustava proizvodnje, utjecala bi i na proizvodnju navedenih kompanija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene