Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednička kampanja

'Napadi u Francuskoj najviše odgovaraju Sarkozyju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je prvi put u povijesti podigla na najviši stupanj alarma za opasnost od terorističkih napada.

Zemlja strahuje od novih napada nepoznatog 'ubojice sa skutera', za kojeg se pretpostavlja da je odgovoran za ubojstva sedmero ljudi na širem području Toulousea.

Pročitajte i ovo Rouen sinagoga Val nasilja Ubijen muškarac, cijeli grad u šoku: Zapalio sinagogu pa na policiju nasrnuo nožem Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu

>> Ubojica je možda snimao egzekuciju, policija pretražuje internet

Psiholozi su izradili nekoliko psiholoških profila ubojice, a prema jednom od njih radi se o teroristu, no nisu isključili mogućnost da je počinitelj mentalno poremećen ili da ga vode slični motivi kao i 'norveškog monstruma' Breivika.

Francuska je prvi put u povijesti alarm za opasnost od terorističkih napada podigla na najviši stupanj. 'Takva odluka ima dvije razine. Prva je konkretna, to jest odnosi se na kvalifikaciju događanja i mjere koje treba poduzeti. Važno je reći da u Francuskoj, pojam terorizma nema političko značenje, već pravno. Terorističkim činom se smatraju namjera i pokušaj narušavanja javnog reda putem terora i zastrašivanjem, dakle ne mora nužno biti rezultat političkog ili vjerskog uvjerenja. Mjere protiv terorizma, takozvani 'Plan Vigipirate', ima četiri stupnja (žuti, narančasti, crveni i grimizan), osmišljen je tijekom 1990-ih kada se u Parizu dogodilo nekoliko bombaških napada. Posljednji stupanj je uveden nakon terorističkih napada u Madridu 2005. Što se poduzetih mjera tiče, nitko ne zna točno i u potpunosti koje su one, jer se smatraju vojnom tajnom, no jasno da podrazumijevaju povećanu nazočnost vojske i policije na svim mjestima javnog okupljanja, ispred škola, vjerskih objekata, te svim infrastrukturama. Taj stupanj podrazumjeva zajedničke patrole policije i vojske, posebno u zračnim lukama, na kolodvorima, u podzemnim željeznicama, na granicama, itd.', kaže Nataša Rajaković, bivša hrvatska diplomatkinja, a sada slobodna novinarka.

'Druga razina je jasno simbolična: 'crveni' stupanj Plana Vigipirate je već na snazi dosta dugo, i više ga nitko niti ne primjećuje. Podizanje razine u regiji Midi-Pyrenées znači da vlasti ovim ubojstvima pridaju veliku važnost, i da će sve biti učinjeno da se spriječi ponovno ubijanje i da se ubojica pronađe i uhiti. To je i način da se barem djelomično vrati osjećaj sigurnosti građanima, iako je to uvijek dvosjekli mač: nazočnost vojske i pojačano naoružane policije može uvesti i neku vrstu psihoze među građane', dodaje Rajković.

Na pitanje hoće li i u kojoj mjeri brzina i kvaliteta ove istrage utjecati na poziciju predsjednika Nicolasa Sarkozyja, s obzirom na to da je Francuska u jeku predsjedničke kampanje, Rajković odgovara: 'Ovi događaji već utječu na samu kampanju, budući da je većina kandidata suspendirala svoje sudjelovanje u njoj. Od jučer pa do sutra navečer većina njih će poštivati takozvani 'Sveti Savez' oko vrijednosti Republike.'

'Nakon toga vjerojatno će se razviti polemike i ova ubojstva će poslužiti jednima i drugima za razne optužbe i prigovore. Nitko ne može predvidjeti daljni tijek događanja, pa tako ni kako će oni utjecati na kampanju predsjednika Sarkozija. Trenutačno je on u prednosti jer se može pokazati u državničkoj funkciji, može pokazati svoju odlučnost, sposobnost brzog odlučivanja, djelovanja ali i suosjećanja sa žrtvama i njihovim obiteljima. Ukoliko se slučaj brzo riješi i počinitelj uhapsi, to će mu dati veliku prednost. Ako se to ne dogodi u narednih mjesec dana, onda se stvari mogu jako zakomplicirati. Podsjetimo se na teroristički napad na SAD 2001., koji je tadašnjem američkom Predsjedniku pomogao, i terorističkih napada u Španjolskoj, koji nisu baš koristili Aznaru. Budući da su pitanja sigurnosti jedna od velikih tema Sarkozyeve politike pa tako i kampanje, on svakako može ovu situaciju vrlo dobro iskoristiti. No puno toga ne ovisi o njemu', zaključuje Rajković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene