Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokolj u Toulouseu

Židovi zgroženi napadom, oštre osude iz Bruxellesa i Londona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Židovska zajednica u Francuskoj, najbrojnija u zapadnoj Europi, u ponedjeljak je u šoku nakon antisemitskog napada u Toulouseu u kojem je ubijeno četvero ljudi, među kojima troje djece, izražavajući užas i zabrinutost.

'Užasnut sam događajem koji se zbio jutros', kazao je francuski nadrabin Gilles Bernheim, dok je predsjednik jedne od glavnih židovskih vjerskih organizacija Središnjeg izraelskog vijeća Joel Mergui kazao da je 'židovska zajednica uzdrmana', prenose agencije. To je najsmrtonosniji napad na židovsku zajednicu u Francuskoj u posljednjih 30 godina, nakon što je 9. kolovoza 1982. u restoranu Goldenberg u ulici Rosier, ubijeno šestoro ljudi, a 22 je bilo ranjeno.

Dužnosnici Europske unije jednoglasno su osudili ubojstvo 30-godišnjeg profesora religije, njegove djeca u dobi od tri i šest godina i još jednog 10-godišnjeg djeteta, dok je jedna osoba teško ozlijeđena. Napad su nazvali 'gnusnim' i 'kukavičkim'. 'Ništa nije nesnošljivije od ubojstva nevine djece', izjavio je u ime Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy najoštrije je osudio napad na židovsku školu, dodavši da se radi o 'strašnom i gnusnom zločinu'. Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je priopćio da su 'ubojstva djece i napadi na manjine najkukavičkije nasilje', a europska povjerenica za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom je na twitteru izrazila zgražanje zbog tog zločina.

Napadom na židovsku školu Ozar Hatorah užasnut je i britanski ministar vanjskih poslova William Hague koji je kazao da 'nema nikakvog izgovora za taj jezovit zločin'. 'Britanska vlada izražava iskrenu sućut obiteljima i prijateljima žrtava i cjelokupnoj židovskoj zajednici u Francuskoj', kazao je Hague i dodao da se radi o 'proračunatom činu okrutnosti' koji zaslužuje najoštriju osudu svih čestitih ljudi.

Učitelja i đake je ispred škole napao nepoznati muškarac koji se dovezao na skuteru. U Francuskoj živi između 530.000 i 550.000 Židova, a u Toulouseu ih je između 20.000 i 25.000. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene