Nekoliko stotina migranata bez dokumenata zauzelo je u petak pariški spomenik Panteon zahtijevajući reguliranje statusa i sastanak s premijerom Edouardom Philippeom.

Galerija Stotine migranata izašlo na ulice Pariza (Foto: AFP) - 1 Stotine migranata izašlo na ulice Pariza (Foto: AFP) - 2 Stotine migranata izašlo na ulice Pariza (Foto: AFP) - 3 +0 Stotine migranata izašlo na ulice Pariza (Foto: AFP) - 4

Članica udruge za pomoć migrantima "La Chapelle Debout" rekla je da se 700 migranata i njihovih pristaša probilo početkom poslijepodneva u to impozantno zdanje u središtu Pariza.

Vezani članci Savo, stanovnik Klana Migrantske rute kroz Gorski kotar sve su aktivnije: "Došla su trojica, tražili su samo da im kupim hrane. Dali su mi novac i otišao sam u trgovinu" Ilegalni migranti u Vučjaku (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Human Rights Watch zbog migranata pozvao na blokiranje hrvatskog ulaska u Schengen

"Okružuje nas više desetaka policajaca. Mirno je, govori se o rasizmu i našim zahtjevima", rekla je ta članica i dodala da su turisti ranije evakuirani.

Prema videosnimci objavljenoj na Twitteru, više stotina osoba našlo se pod kupolom Panteona izvikujući "Crni prisluci! Crni prsluci!" po imenu zajednice migranata koji žive u domovima za beskućnike ili na ulicama pariške regije.

Oni su se u priopćenju predstavili kao "osobe bez dokumenata, bez glasa, bez lica u očima Francuske Republike te traže dokumente i boravišta za sve. Više ne želimo pregovarati s ministarstvom unutarnjih poslova i prefekturama. Želimo razgovarati s premijerom Edouardom Philippeom, sada!", napisali su.

"Mnogi godinama žive bez ikakvih prava. Ovdje smo kako bismo pozvali premijera da počne izvanredan postupak reguliranja našeg statusa a što se nije dogodilo od mandata predsjednika (Francoisa) Mitteranda 1981. Vrijeme je za to", objasnio je jedan član udruge "Prava naprijed".

"Panteon je simbol velikih ljudi, u unutrašnjosti su simboli borbe protiv ropstva. Borimo se protiv ropstva trećeg tisućljeća", objasnio je.

Zajednica "Crni prsluci" redovito raznim akcijama pruža podršku osobama bez dokumenata. Tako su njezini članovi u lipnju nakratko zauzeli sjedište ugostiteljske tvrtke Elior blizu Pariza kako bi upozorili da ona posluje nelegalno zapošljavajući radnike bez dokumenata koje ne prijavljuje.

U svibnju su "Crni prsluci" također zauzeli terminal pariške zračne luke Roissy kako bi osudili zrakoplovnu kompaniju Air France jer svojim zrakoplovima provodi repatrijaciju. (Hina)

Objavljen uznemirujući video: Nad vozačem BMW-a provodi se kriminalistička istraga, policija čeka nalaze krvi i urina Nesreća na ulazu kod Sv. Helene (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Nesreća na ulazu kod Sv. Helene (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL) - 7 Nesreća na ulazu kod Sv. Helene (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL) - 8 +0 Nesreća na ulazu kod Sv. Helene (Foto:Davor Puklavec/PIXSELL) - 3

Komentari na najlošije rezultate državne mature dosad: "Odlikaš sam, ali sam se šokirao kad sam vidio koliko ne znam!" Državna matura (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Ilustracija (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Studentica Lara (Foto: Dnevnik.hr) +0 Državna matura, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju