Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Stopa plodnosti u SAD-u najviša u posljednjih 35 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stopa plodnosti u Sjedinjenim Državama popela se na najvišu razinu od 1971., izdvajajući tu zemlju od većine industrijaliziranih zemalja koje se bore s niskim natalitetom i problemom starenja stanovništva.

Stopa plodnosti u 2006. dostigla je 2,1 prema preliminarnim rezultatima koje je u četvrtak objavio Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muče ih troškovi života Kineski natalitet u značajnom padu: "Još si ne možemo priuštiti da budemo roditelji" Dijete Na dobrom tragu Neki dijelovi Hrvatske sve su prazniji, ali neki žive novim životom: Četiri grada su rekorderi, a za to postoje dobri razlozi

Riječ je o pravoj prekretnici jer je to prvi put nakon završetka
poslijeratnog 'baby booma', da je zemlja dostigla stopu nataliteta potrebnu da se zamjeni jedna generacija, što je prosjek od 2,1 živorođene djece po ženi.

"Ono što je važno jest da je SAD vjerojatno jedna od par
inustrijaliziranih zemalja koje imaju stopu plodnosti blizu ili na
razini zamjene", ocijenio je voditelj Demografskog odjela UN-a Jose Antonio Ortega.

Visoka stopa plodnosti važna je za industrijalizirane zemlje. Kada je natalitet nizak, manje je ljudi za popunu radnih mjesta i potporu starijim stanovnicima.

Plodnost je u SAD-u u 2006. porasla u svim dobnim skupinama u odnosu na 2005., a najveći je skok zabilježen u skupini od 20 do 24 godine.

Krajem 2006. broj stanovnika SAD dosegao je 300 milijuna, a 2040. trebao bi iznositi 400 milijuna, prema projekciji Ureda za popis stanovništva.

Razvijene zemlje u Europi i Aziji, pokrenule su više vladinih
inicijativa kako bi potaknule žene da više rađaju, od financijskih bonusa i produljenih porodiljnih dopusta, do subvencija za skrb o djeci.

Povećanje zaposlenosti žena i široka dostupnost kontracepcije, pridonijeli su rekordno niskim stopama plodnosti u Japanu, Njemačkoj, Italiji, Rusiji i Južnoj Koreji. 

Francuska, poznata po prijateljskoj politici prema obitelji, ostaje iznimka sa stopom od 2,0.

"Paradoks je da SAD nema takve (pronatalitetske) obiteljske politike, a ima viši fertilitet", kazao je Ortega.

Pregledi tijekom trudnoće i porod u SAD koštaju oko 40.000 dolara, što uglavnom pokriva osiguranje, dok porodiljni dopust u prosjeku traje samo šest tjedana.

Stručnjaci za fertilitet ocjenjuju da gospodarsko blagostanje,
useljavanje i veća sigurnost zaposlenja za majke, pridonosi povećanju broja poroda.

Stopa plodnosti u SAD najnižu je razinu od 1,7 posto imala 1976., što se povezuje s uvođenjem 'anti-baby' pilule 60-ih i odlukom Vrhovnog suda iz 1973., kojom je pravo na pobačaj uzdignuto na razinu ustavnog prava žena.

Prosječni broj poroda po ženi u odabranim razvijenim zemljama iznosi: SAD - 2,1, Francuska - 2,0, Velika Britanija - 1,9, Australija 1,8, Njemačka - 1,3, Rusija - 1,3 i Japan - 1,3.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene