Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udar na predsjednika

Analitičar o istrazi protiv Donalda Trumpa: ''Mogle bi isplivati mnoge informacije koje su sada tajne''

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Donji dom Kongresa formalno je pokrenuo istragu protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa s ciljem opoziva. No opoziv nije jedina zanimljivost koja bi mogla proizići iz ove situacije. O svemu smo razgovarali političkim analitičarom Branimirom Vidmarovićem.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nancy Pelosi, dugo je izbjegavala temu opoziva Donalda Trumpa. Međutim, sada shvaća da nije stvar samo u opozivu koliko u tome da se baci svjetlo na informacije vezane za politiku i poslovanje trenutačnog predsjednika.

Donji dom Kongresa, podsjetimo, traži da se ispita je li Trump od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija tijekom telefonskog razgovora zatražio da pokrene istragu o korupciji bivšeg potpredsjednika Joea Bidena. Trump je navodno zaprijetio da će Ukrajini uskratiti vojnu pomoć ako postupak protiv Bidena ne bude pokrenut.

Tijekom procedure opoziva demokrati moraju pokrenuti istragu, a za istragu moraju formulirati pitanja. Za to imaju pravo tražiti informacije i pozvati na svjedočenja. Pritom se može prikupiti jako puno materijala i moguće je da će isplivati na vidjelo mnogo onoga što se skrivalo, među ostalim i informacije o Trumpovu porezu na dohodak.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Procedura Tko postaje predsjednik ako Trump bude smijenjen i je li izgledno da će istraga dovesti do opoziva američkog predsjednika?

Tijekom istrage demokrati će tražiti pristup velikom broju informacija koje bi Trumpu mogle i naštetiti, smatra politički analitičar Branimir Vidmarović. ''Žele otkriti što više tajni o Donaldu Trumpu'', kaže on.

Trump će doduše imati dobar argument da su telefonski razgovori s državnicima drugih država predmet tajne u svrhu nacionalne sigurnosti. No demokrati tvrde da radi protiv demokracije. Vidmarović ističe da će biti puno borbe ako se sve zahukta.

''Republikanci će se grupirati više-manje oko Trumpa. On je stvorio puno neprijatelja preko kadroviranja. Ali većina njegovih neprijatelja među republikancima radikalnija je od njega. Ne vidim da bi se neki veći dio republikanaca odmetnuo i podržao istragu. Tim više što je to veliki reputacijski udar na instituciju predsjednika i državnu moć. Republikanci će pokušati usporiti proces'', kaže Vidmarović u razgovoru za DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Nancy Pelosi (Foto: AFP) Stigao i Trumpov odgovor Počinje istraga koja bi mogla dovesti do opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa: "Njegovo djelovanje ozbiljno je narušilo Ustav"

"Informacije bi mogle isplivati jer će Donji dom pokušati maksimalno iskoristiti svoje zakonske mogućnosti da dobije podatke o Trumpovu biznisu, porezima i možda nešto novo o Rusiji. Svakako će se stvoriti šira slika o Trumpu kao političaru i biznismenu'', zaključuje Vidmarović.

Dodaje da je moguće da će Donji dom izreći opoziv Trumpu, ali teško da će to proći u Senatu. Jer da bi došlo do opoziva predsjednika, osim Donjeg Doma mora ga potvrditi i Senat.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene