Zastupnički dom Kongresa Sjedinjenih Država pokrenuo je u utorak službenu istragu protiv predsjednika Donalda Trumpa zbog sumnje da je poticao stranog čelnika na pokretanje istrage protiv Trumpovog političkog konkurenta, no s obzirom na pravila 'impeachmenta' nije izgledno da će ta istraga dovesti do opoziva američkog predsjednika.

Galerija


Posljednjih dana Ameriku trese novi politički skandal u režiji Donalda Trumpa koji je, prema navodima jednog zviždača, pokušao utjecati na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori i fabricira istragu o Bidenovu sinu Hunteru koji je bio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Vezani članci Donald Trump "Ne znam što bi se trebalo otkriti o njemu da birači promijene mišljenje, valjda da jede malu djecu..." SAD izlazi na izbore (Foto: Joshua LOTT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Masovan odaziv birača na izborima u SAD-u: ''Trump je grozan"

Donald Trump u nedjelju je potvrdio da je s ukrajinskim predsjednikom telefonski razgovarao o svom političkom protivniku u američkoj predsjedničkoj utrci, demokratu Joeu Bidenu, i njegovu sinu, no samo usput. Trump tvrdi da nije izvršio pritisak na Zelenskija da istraži demokratskog predsjedničkog kandidata i uvjetovao američku pomoć u zamjenu za istragu, kako izvješćuju američki mediji.

U tvitu je najavio da će se transkript razgovora objaviti u srijedu i pokazati da je poziv bio "potpuno primjeren".

Demokratski su zastupnici u američkom Kongresu nakon Trumpova priznanja da s ukrajinskim čelnikom jest razgovarao o Bidenu podržali pokretanje istrage koja bi mogla dovesti do opoziva sadašnjeg američkog predsjednika, no s obzirom na proces opoziva i odnos snaga u Senatu takav se ishod ne čini izglednim.

Funkciju predsjednika ustanovili su utemeljitelji Sjedinjenih Država, no pribojavali su se i da bi predsjedničke ovlasti mogle biti zlouporabljene te su u ustav SAD-a uključili i procedure za opoziv predsjednika, koje uključuju i tzv. impeachment.

Po ustavu predsjednik može biti smijenjen zbog "izdaje, korupcije, ili drugih teških zločina i prijestupa". Što to točno znači, nije sasvim jasno, no može obuhvatiti korupciju i druge zloporabe povjerenja javnosti.

Predsjednik ne mora prekršiti neku specifičnu odredbu kaznenog zakona da bi počinio prekršaj koji bi vodio opozivu.

Kakva je procedura?

''Impeachment'' je često pogrešno shvaćen kao uklanjanje predsjednika s dužnosti. On se, zapravo, odnosi samo na Donji dom Kongresa koji iznosi optužbe, slično optužnici u kaznenom procesu.

Povijesno je takve istrage vodio Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma, no čelnici Demokratske stranke mogu za to izabrati posebno povjerenstvo.

Ako većina od 435 članova Zastupničkog doma odobri iznošenje optužbi proces se seli u Senat, Gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio predsjednikovu krivnju.

Na takvom suđenju članovi Zastupničkog doma djeluju kao tužitelji, senatori kao porotnici, a predsjeda predsjednik Vrhovnog suda SAD-a. Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Od zastupnika se ne traži da dokažu svoje tvrdnje izvan svake sumnje, što je standard u običnom sudskom procesu za kaznena djela.

Snaga stranaka u Kongresu

U Zastupničkom domu je 235 demokrata, 199 republikanaca i jedan neovisni zastupnik. Stoga demokrati mogu 'impeachment' provesti i bez podrške republikanaca.

Kada su u slučaju Billa Clintona 1998. republikanci u tom domu imali većinu, glasalo se u skladu sa stranačkom pripadnošću te su optužbe protiv Clintona bile prihvaćene.

Senat sada ima 53 republikanca, 45 demokrata i dvoje neovisnih zastupnika koji obično glasaju kao i demokrati. Za osudu i smjenu predsjednika trebalo bi 67 glasova te, kako bi Trump bio smijenjen po toj proceduri, najmanje 20 republikanaca i svi demokrati i neovisni morali bi glasati protiv njega.

Republikanska većina u Senatu može odmah glasati za odbacivanje optužbi protiv Trumpa i bez razmatranja dokaza.

Nijedan predsjednik SAD-a nije izravno smijenjen procedurom 'impeachmneta'.

Jedan, Richard Nixon 1974., ostavku je dao prije no što je mogao biti smijenjen. Dvojicu, Andrewa Johnsona 1868. i Clintona, optužio je Zastupnički dom, ali ih Senat nije osudio.

Tko postaje predsjednik ako se Trumpa smijeni?

U malo vjerojatnom slučaju da Senat osudi Trumpa, predsjednik će postati potpredsjednik Mike Pence u ostatku Trumpova mandata, koji završava 20. siječnja 2020.

Postoji li drugi način da se smijeni predsjednik?

Po ustavu SAD-a predsjednika može zamijeniti potpredsjednik u slučaju da čelni čovjek administracije više ne može iz zdravstvenih razloga izvršavati svoje dužnosti.

Taj proces počinje tako da potpredsjednik i većina članova administracije, odnosno američke vlade, obavijesti Kongres da predsjednik nije u stanju obavljati svoj posao. (Hina)