Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavještajne igrice

Što je tako neobično kod nestalog špijunskog para? Potajno se sastajali godinama, a povukli nakon pada slovenskih ilegalaca

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Održavali su brak na dijametralno suprotnim stranama svijeta, povremeno se sastajali i slomili srce partnerima koje su imali kao paravan u zemljama u kojima su živjeli. Navodno su se povukli nakon što je pao par slovenskih ilegalaca.

Na potpuno drugim krajevima svijeta živjelo je naizgled potpuno običnih dvoje ljudi, s normalnim poslovima, ljubavnim životima, navikama. Njihovi partneri i prijatelji digli su veliku hajku kada su nestali. Međutim, čini se kako nisu trebali brinuti. Nijednom od njih nije se dogodilo ništa nažao, već su pobjegdli iz Brazila odnosno Grčke u strahu da će biti otkriveni nakon što su u Sloveniji pali ruski ilegalci. Njih dvoje također su bili prikriveni špijuni.

Djevojka Gerharda Daniela Camposa Witticha nije primijetila ništa neobično uoči njegova putovanja iz Brazila u Maleziju. Prijavio se u hotel s četiri zvijezdice u Kuala Lampuru, poslao joj poruku i zatim otišao u zračnu luku, odakle mu se gubi svaki trag. Na zadnju poruku koju mu je poslala nikad nije dobila odgovor. Vijesti o njemu na kraju su stigle iz neočekivanog izvora na drugom kraju svijeta u Ateni i bile su šokantnije od njegova nestanka, prenosi Guardian.

Pročitajte i ovo Evan Gershkovich Hladnoratovske igrice Uhićenje američkog novinara u Rusiji povezano sa špijunskim parom koji je razotkriven u Sloveniji

Campos Wittich navodno je bio njegov lažni identitet, objavili su grčki mediji pozivajući se na izvore u grčkoj obavještajnoj službi. Prema tim izvješćima, on nije, kao što je rekao svojoj djevojci, dijete Austrijanca i Brazilke kojeg su odgojili baka i djed u Beču. Taj paravan pomagao je opravdati njegov naglasak za koji prijatelji kažu da je mogao biti ruski jednako koliko njemački ili turski.

Navodno je Wittich, na veliku nevjericu svoje brazilske djevojke, tajni špijun koji je radio za elitni obavještajni program. Godinama obučavan u Rusiji da može imitirati stranca. Tvrdi se i da je bio tajno oženjen s drugom ilegalkom, koja je živjela pod paravanom grčko-meksičke fotografkinje po imenu Maria Tsalla i vodila trgovinu priborom za pletenje u Ateni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavještajci u susjedstvu Nitko, pa čak ni njihova djeca nisu znala da su supružnici iz Ljubljane zapravo ruski špijuni: "Poslom" dolazili i u Zagreb

Ilegalci često rade u parovima kao bračni parovi, ali slučaj Šmirevih, kako navodno glasi stvarno prezime Witticha i Tsalle, po jednome je ipak neobičan. Ovo je prvi navodni primjer dviju polovica ilegalnog para koji rade u različitim zemljama s potpuno odvojenim životima.

Jedan grčki dužnosnik za Guardian je istaknuo kako gotovo i nema sumnje da su bili vjenčani, ali je dodao da je riječ o neobičnom slučaju. Par je nedavno tijekom godina razdvojenosti organizirao sastanke u Grčkoj, Cipru i Francuskoj vjerojatno romantične susrete pomiješane sa špijunažom. Objavljeno je i kako nije još počela njihova prava špijunska aktivnost iako Wittich jest započeo blago poslovanje s brazilskom vojskom. To upućuje da su vjerojatno još godinama trebali raditi pod maskama.

Nakon što su otkriveni slovenski ilegalci koji su poslom putovali i u Zagreb, Moskva je povukla nekolicinu drugih iz država diljem svijeta. Prijatelji i partneri u potpunosti su slomljeni što su otkrili mračnu tajnu o bračnom paru Šmirev, a na istini mogu zahvaliti upravo obavještajnoj agenciji SOVA.

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene