Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema rezultatima istraživanja skupine meksičkih znanstvenika, šišmiši se boje mjesečeve svjetlosti i za punog mjeseca radije ostaju u sigurnosti svojih staništa.


Suprotno uvriježenom vjerovanju i brojnim horor filmovima u kojima se može vidjeti kadar šišmiša kako prolijeće pod punim mjesecom, velika većina tih letećih sisavaca zapravo se boji mjesečine.

Vezani članci Uhvaćeni šišmiši (Foto: Glas Istre/Z.S.) Pulski vatrogasci hvatali šišmiše po bolnici: "Ovo je bila jedna od luđih intervencija" Pulska bolnica (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Noću kruže hodnicima i izbezumljuju pacijente: Odjel traumatologije u pulskoj bolnici dobio neželjene podstanare

Do tog su zaključka došli meksički znanstvenici analizirajući i organizirajući podatke prikupljene u više različitih istraživanja tijekom zadnjih 20-ak godina.

>> Apokaliptična horda: 250.000 'letećih lisica' se obrušilo na gradić

Oslanjajući se na te podatke, izradili su modele ponašanja pojedinih vrsta šišmiša, ovisno o njihovim staništima i visinama kojima lete.

'U staništima do kojih mjesečeva svjetlost dopire lakše, aktivnost šišmiša je manja u odnosu na šišmiše koji žive na tamnijim mjestima', rekao je za BBC voditelj istraživanja Romeo Saldana-Vazquez.

Razlozi za to mogli bi ležati u većoj izloženosti ovih letećih sisavaca predatorima, što im znatno otežava potragu za hranom, a moguće je i da kukci kojima se hrane također izbjegavaju noćnu svjetlost.

Jedina su iznimka šišmiši koji lete pretežito iznad krošanja stabala. Oni lete znatno brže od svojih 'rođaka' i najčešće žive na područjima gdje ima manje vrsta koje bi se rado njima nahranile.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook