Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Barem 250.000 slijepih miševa obrušilo se na gradić Katherine na sjeveru Australije, pa su vlasti upozorile stanovnike da ih se klone kako ne bi dobili bolest nalik na bjesnoću, javio je danas BBC.


Centar za kontrolu bolesti priopćio je da su ti šišmiši, potencijalni prijenosnici australijskog lisavirusa, koji može biti smrtonosan po ljude. Virus se prenosi ugrizom, a dovoljna je i ogrebotina.

Vezani članci Pomor ribe u Australiji VIDEO Milijuni mrtvih riba preplavili rijeku: "Ovo je nadrealno" Ilustracija Dječaka zatvorili zbog tučnjave s vršnjakom: Proveo je 45 dana u samici, njegov slučaj nije jedini

>> Jedna petina sisavaca su šišmiši. Doznajte zašto!

Vlasti grada Katherine su zbog invazije krilatih sisavaca zatvorile sva sportska igrališta u tom gradiću, koji je 300 kilometara udaljen od Darwina, glavnog grada australijskog Sjeverne teritorija. Kolonija šišmiša, poznatih i pod nazivom 'male crvene leteće lisice', stigla je u katherine krajem prošlog mjeseca.

Posljednjih dana je njihov broj počeo opadati, ali na periferiji ih i dalje ima puno, izvijestio je BBC. Prema riječima lokalnih šumara, te šišmiše može privući flora, a mogu tamo doći i zbog uništenja prirodnog staništa ili promijene klimatskih uvjeta.

U Katherineu, kako kažu, ima puno egzotičnih biljaka, pa se čini da su šišmiši samo u prolazu. Centar za kontrolu bolesti ukazuje da se virus nalazi u pljuvački ovih životinja. Rijetko se događa da ugrizeni ili ogrebani umru, zato što je cjepivo dostupna, a spašava život ukoliko se da na vrijeme.

Stručnjaci navode kako se ovakva najezda 'letećih lisica' na Sjevernom teritoriju događa dva do tri puta u deset godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju