Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpski tjednik Alo tvrdi kako je predvidio potres koji je prije dva dana s epicentrom u Kraljevu uzrokovao veliku štetu i usmrtio dvije osobe.


Prema pisanju ovog tjednika, oni su još u rujnu 2009. od ravnateljice Seizmološkog centra Srbije Slavice Radovanović dobili predviđanje kako bi Srbiju mogao pogoditi jak potres koji bi ugrozio čak 30 posto stanovništva. Alo se tom temom bavio nakon stravičnog potresa u Italiji, a Radovanović je predvidjela i cijelu seriju potresa. 'Prvi veći potres može izazvati lanac potresa u regiji tako da se može dogoditi da u roku od godinu do dvije dana i u Srbiji bude jakih potresa', izjavila je ravnateljica Seizmološkog centra.

Vezani članci Potresi na karti u Seizmološkoj službi U posljednjih mjesec dana tresli smo se čak 364 puta: Seizmolog komentirao novu seriju potresa u Jadranu Potres, ilustracija Još jedan potres nedaleko od Velike Gorice: "Prvo je zvuk protutnjao kroz kuću i onda je zadrmalo." U noći treslo i kod Dubrovnika

>> Najmanje 70 potresa treslo Srbiju

>> Novi potres u Srbiji izazvao paniku, ljudi spavali u automobilima

Jaki potresi u Srbiji prouzrokuje velike štete radi činjenice kako je dosta zgrada izrađeno prije 1963. godine kada su se počeli primjenjivati novi propisi o gradnji. 'Objekti koji su građeni po novim propisima predstavljaju tek 30% ukupnog broja objekata', objasnila je Radovanović.