Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epicentar u Kraljevu

Najmanje 70 potresa treslo Srbiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije osobe su poginule u potresu koji je noćas pogodio središnju Srbiju.

Epicentar potresa magnitude 5,4 stupnjeva po Richteru bio je blizu Kraljeva u čijoj su blizini i poginule dvije osobe. Potres se dogodio u 2 sata ujutro, osjetio se u cijeloj Srbiji, ali i okolnim državama. Nakon glavnog potresa osjetilo se 70-ak manjih, a u 9.25 se osjetio novi nešto snažniji potres uslijed kojeg su mnogi stanovnici Kraljeva izašli na ulice u strahu od novih većih oštećenja. Magnituda posljednjeg potresa iznosila je 2,8 stupnja po Richteru. Stanovnici Kraljeva u strahu od novih potresa uglavnom vrijeme provode na ulicama, a strah im podriva i najava iz Seizmološkog zavoda Srbije iz kojeg su rekli kako bi se slijedećih dana tlo i dalje moglo tresti.

Pročitajte i ovo Potres Nova podrhtavanja Potres kod Rijeke: ''Kratko, ali žestoko!'' Matea Ćorić Brunović i Damir Božek - 1 pomak s mrtve točke Četiri su godine od zagrebačkog potresa, a u kojoj je fazi obnova? "U prosincu sam dobio rješenje"

Nakon novog potresa gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović proglasio je izvanredno stanje, a formirane su stručne komisije koje će obilaziti teren radi evaluacije stanja nakon cijele serije potresa koji su pogodili taj grad. U pomoć stanovnicima Kraljeva došle su i službe iz Kragujevca i drugih gradova. Srbijanski ministar zdravstva Tomica Miloslavljević je odmah posjetio ozlijeđene.

Poginuli bračni par je nastradao kada se u njihovoj obiteljskoj kući uslijed jačine potresa srušio krov s betonskom pločom. Uz to dvoje poginulih javljeno je kako je ozlijeđeno 50-ak osoba. Osim ozlijeđenih u Kraljevu, srpski mediji javljaju kako je jedan mladić ozlijeđen dok je u Beogradu u panici skočio s prvog kata svoje zgrade.

Velika šteta na objektima

Mnogi stanovnici Kraljeva, pogotovo oni koji imaju vikendice u obližnjim mjestima, su počeli napuštati grad već nakon prvog potresa. Prema izvještajima u samom Kraljevu ima mnogo oštećenih objekata, dimnjaci i crijepovi su pali na zemlju, a neke stare kuće su potpuno uništene. Pukla su stakla na svim velikim zgradama, oštećene su i neke ustanove, među kojima i bolnica. Dijelovi Kraljeva ostali su bez struje i vode, pukle su i telefonske linije, a signal mobilnih operatera nije stabilan. U krajevima u kojima nije nestala opskrba vode, ona nije za piće jer su se izvori u ovom kraju zamutili. Vlasti u Kraljevcu zbog svega toga ne znaju kada će se život vratiti u normalno stanje jer će proći dosta vremena dok se sve obnovi i pristigne pomoć za potrebite.

'Materijalna šteta na bolnici je velika, ali svih 500 bolesnika je dobro, zbrinuti su na vrijeme. Operacijski blok nam je van funkcije', izjavio je ravnatelj kraljevačke bolnice Zvonko Veselinović za Radio Beograd. Uslijed poplave prouzrokovane potresom potopljen je i podrum rodilišta u Kraljevcu.

 

Strahujete li od jakih potresa u Hrvatskoj?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene