Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nitko ne krije šok'

Srpski tisak o presudi generalima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presude trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, izrečene u Haaškom tribunalu, pri čemu je Čermak oslobođen a Gotovina i Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, iznenadile su i šokirale hrvatsku javnost, piše u subotu beogradski tisak, opširno izvještavajući o odluci sudskog vijeća u Haagu

'Blic' izvještava kako je operacija ''Oluja'' kolovoza 1995. godine, po presudi, bila udruženi zločinački poduhvat, na čelu s Franjom Tuđmanom, tadašnjim predsjednikom Hrvatske, koji je smišljen da trajno i prisilno protjera srpsko stanovništvo s područja 'Krajine' u Hrvatskoj. Navodi se i kako se, po riječima suca Alphonsa Orieja, predmet nije bavio time je li rat bio legalan, nego time jesu li srpski civili bili meta zločina i da li su generali za to odgovorni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve spremno Zavjet šutnje u Haagu Slika nije dostupna Kakva je Vaša poruka generalima?

>> Presuda glavna vijest u srpskim medijima

>>
Strani mediji: 'Hrvati ih drže junacima!'

Dnevnik 'Politika' navodi kako je, od običnih građana na ulici, preko veterana proteklog rata pa do samog državnog vrha, izricanje presude trojici generala izazvalo veliko iznenađenje i 'pravi šok', pri čemu to nitko i ne krije. Reakcije građana okupljenih na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića, koji se od skupa potpore pretvorio u prosvjed, ne razlikuju se od reakcija službenog Zagreba, posebno na dio presude koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat, navodi taj list. Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je, dodaje 'Politika', na izvanrednoj konferenciji za novinare, presudu ocijenila kao neprihvatljivu, ističući da presuda 'nije pravomoćna'.



'Danas' donosi kako je, po riječimu suca Orieja, raspravno vijeće utvrdilo da je određen broj hrvatskih političkih i vojnih lidera dijelio zajednički cilj trajnog uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz 'Krajine', silom ili prijetnjom silom, što je uključivalo deportaciju, prisilno premještanje i progon nametanjem diskriminatornih mjera, nezakonite napade na civile i civilne objekte. Sud je, dodaje list, također utvrdio da je Tuđman bio 'ključni član udruženog zločinačkog pothvata' i da je 'u namjeri da Krajinu naseli Hrvatima preko svog moćnog položaja predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga osigurao da ta ideja bude pretvorena u politiku i akciju', za što je, kako se ističe, kao ključni dokaz, sudac Orie izdvojio transkript Tuđmanovog sastanka s ostalim visokim dužnosnicima, na Brijunima, 31. srpnja 1995. godine.

Uz izvještaje o presudama i reakcijama u Hrvatskoj, beogradski dnevni listovi također izvještavaju o reakcijama i komentarima srbijanskih dužnosnika i predstavnika nevladinih udruga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene