Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

WikiLeaks je podigao prašinu i u susjednoj Srbiji.


Tamošnji mediji prenose kako je iznimno značajno objavljivanje dokumenata o vezama Ratka Mladića s američkim diplomatima, na koje se poziva i Radovan Karadžić u Haagu.

Vezani članci Slika nije dostupna Washington demantira 'lov na vještice' Slika nije dostupna WikiLeaks: Prva dama Azerbajdžana jedva miče lice od operacija!

Objavljivanje tih dokumenata, prema riječima profesora Fakulteta političkih znanosti u Beogradu, Predraga Simića, moglo bi biti značajno za tamošnje povjesničare i političare zajedno. Simić je gostujući na RTS-u istaknuo kako je objava dokumenata na WikiLeaksu izazvala 'najveći potres koji je svjetska diplomacija doživjela u dosadašnjoj povijesti'. Britanski list Guardian prenosi kako objavljeni tajni dokumenti WikiLeaksa otkrivaju i zašto Ratko Mladić nikad nije uhićen.

>> Assange: Iduća meta WikiLeaksa su velike banke

List Danas prenosi i to kako je objavljeno da francuski diplomati, točnije Jean-David Levitte, kritizira bivšeg srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, 'daje velika obećanja svaki put kad dođe u Francusku, ali ih ne poštuje'. To piše u izvještaju sa sastanka u Parizu od 11. rujna, koje su prenijeli Guardian, New York Times, Le Monde i španjolski El Pais. Srpski mediji špekuliraju prema objavljenim podacima u tim dokumentima kako Francuzi ne vole Jeremića te da je Washington 'bombardiran' tisućama brzojava s područja bivše Jugoslavije.

'Tadić bi morao biti čvršći prema Dodiku'

U brzojavu poslanom iz američkog veleposlanstva u Berlinu 12. studenog 2009. godine između ostalog se spominje i srpski predsjednik Boris Tadić. Njega spominje savjetnik za nacionalnu sigurnost kancelarke Angele Merkel, Christoph Heusgen i to u kontekstu zajedno s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Heusgen navodi kako je Tadić svoj odnos prema Dodiku uvijek predstavljao kao tvrd, ali Heusgen smatra kako je trebao biti još tvrđi prema Dodiku. Isto tako, Heusgen je izrazio pesimizam oko mogućnosti da se BiH ikad pretvori u 'funkcionalnu državu', ali je istaknuo kako je važno i stalno pokušavati provesti tu ideju, stoji u objavljenom brzojavu na stranicama WikiLeaksa.

Najveća šteta diplomaciji SAD-a

On smatra kako će veliku štetu pretrpjeti SAD, jedina preostala velesila u svijetu, koje su na ovaj način pokazale kako su nesposobne štititi svoje tajne. 'Posljedice će snositi najviše američka diplomacija na kriznim područjima, kao što su Bliski i Srednji istok, gdje djeluju određeni teroristički krugovi i gdje se vodi jedna vrsta rata protiv terorizma', istaknuo je Simić.

Prema njemu, do objavljivanja tih najvećih diplomatskih tajni, došlo je zbog prevelikog oslanjanja na suvremenu tehnologiju. Naglašava kako količinu od preko 250.000 brzojava ne bi mogla otkriti niti najbolja špijunska mreža u svijetu. 'Radi se o hakerskim upadima u State Department, koji su išli do određenog stupnja povjerljivosti, kojeg američke sigurnosne službe nisu posebno štitile', zaključio je Simić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju