Obavijesti Pretražite Navigacija
PRIJAVE I PREKO POŠTE

Srbijansko ministarstvo obrane poziva dragovoljce na vojnu obuku, pogledajte koliku plaću nude

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Srbijansko ministarstvo obrane pozvalo je u ponedjeljak sve državljanine u dobi od 19 do 30 godina da se prijave za dragovoljnu šestomjesečnu službu s oružjem u Vojsci Srbije, a mogućnost prijave ponuđena je čak i posredstvom filijala srbijanske Pošte.

Poziv za prijavu otvoren je, kako se navodi, tijekom cijele godine, a u pozivu je istaknuto da prijavljivanje za početak prosinačkog roka, traje do kraja studenog.

Prijavu za dragovoljce, uključujući i i vojno stručno osposobljavanje za rezervne časnike, moguće je podnijeti u centrima Ministarstva obrane, nekadašnjim vojnim odjelima, na portalu sustava e-Uprave, ali i u svim filijalama Pošte Srbije.

Mladićima i djevojkama koji se odluče dragovoljno služiti vojni rok, osim stjecanja vojnih vještina i upoznavanja sa suvremenim naoružanjem i vojnom opremom, ponuđena je i mjesečna plaća od oko 310 eura (38.000 dinara), nadoknada putnih troškova, zdravstveno osiguranje, te uobičajeni smještaj, ishrana, vojna odora i obuća.

Ministarstvo zainteresiranima nakon služenja šestomjesečnog vojnog roka nudi i mogućnost stupanja u profesionalnu vojnu službu u Vojsci Srbije, po ubrzanoj proceduri.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin RAT U EUROPI "Koliko će Putin biti očajan?" Britanski zastupnik upozorio na bitan problem koji muči cijeli svijet ako Rusija izgubi rat

Zainteresiranima je preporučeno da detaljnije informacije potraže u specijaliziranim odjelima i na službenoj internetskoj stranici Ministarstva obrane.

U obavijesti na toj stranici navodi se da je, "u slučaju samovoljnog prekida dragovoljnog služenja vojnog roka s oružjem, vojnik dužan nadoknaditi stvarne troškove Ministarstvu obrane, sukladno potpisanom ugovoru".

Pročitajte i ovo Ilustracija u mjestu Novi Miljanovci Vandali oštetili križ podignut u spomen na poginulog branitelja u sjevernom dijelu BiH

U općim uvjetima za prijem u profesionalnu vojnu službu se, uz ispunjavanje zdravstvenih kriterija, među ostalim navodi i da kandidati ne mogu biti stariji od 30 godina, te da je sigurnosnim provjerama utvrđeno da mogu biti primljeni u profesionalnu vojnu službu. Prethodni uvjet je da su odslužili "vojni rok s oružjem".

Ugovor se potpisuje "po pravilu na razdoblje od tri godine, a ovisno o potrebama službe može se zaključiti i na kraće vrijeme, ali ne kraće od šest mjeseci", stoji u obavijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene