Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o Kosovu

EU bez komentara dok ne dobije službeni odgovor iz Beograda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija ne želi komentirati najave iz Beograda u vezi s prihvaćanjem ili odbacivanjem sporazuma o Kosovu dok ne dobije službenu odluku vlade, izjavila je u ponedjeljak Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Asthon.

''Čekamo službeni odgovor i službeno objašnjenje iz Beograda i onda ćemo odlučiti što ćemo dalje činiti i to je sve što u ovom trenutku mogu reći", izjavila je Kocijančič na konferenciji za novinare u Europskoj komisiji.

Potpredsjednik srbijanske vlade i predsjednik najjače stranke u vladajućoj koaliciji Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak u Beogradu da će njegova stranka predložiti srbijanskoj vladi da ne potpiše sporazum o Kosovu već da zatraži hitan nastavak dijaloga jer predloženi sporazum ne uvažava ni minimum nacionalnih interesa. Poslije podne se u Beogradu sastaje srbijanska vlada i s toga sastanka se očekuje formalni odgovor.

Nakon završetka zadnjeg kruga pregovora između Srbije i Kosova, održanog 2. travnja u Bruxellesu Catherine Ashton je priopćila da je to zadnji formalni sastanak, odnosno da je na pregovaračkom stolu nekoliko prijedloga o kojima se dvije strane trebaju izjasniti u sljedećih nekoliko dana.

>>
Dačić: Tražimo kompromis za Kosovo

Na novinarsko pitanje, što ako odgovor Beograda bude odbacivanje sporazuma i zahtjev za nastavkom dijaloga, Kocijančič je rekla da ne može spekulirati o hipotetičkim scenarijima. "Ne mogu spekilirati o nečemu što se još nije dogodilo. Moramo najprije vidjeti odgovor i onda ćemo odlučiti o sljedećim koracima", rekla je.

Ključno pitanje na kojem su zapeli pregovori Beograda i Prištine jest sjever Kosova, odnosno stupanj autonomije za Srbe koji su u tom dijelu Kosova većina i koji je izvan nadzora kosovskih vlasti. Tijekom pregovora koji su se vodili pod pokroviteljstvom EU-a premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci uspjeli su se usuglasiti o formiranju zajednice srpskih općina na Kosovu, ali ne i o nadležnostima i ovlastima koje bi ta asocijacija imala jer Priština inzistira da zajednica bude pod kosovskim ustavno-zakonskim okvirom, dok Beograd traži i izvršne ovlasti.

Ashton je nakon nakon zadnjeg pregovoračkog kruga rekla da su "razlike između dviju strana male, ali duboke" te da pregovarači trebaju obaviti konzultacije u svojim glavnim gradovima i obavjestiti je o svojim odlukama. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bruxelles i Priština popuštaju? Srbiji ponuđeno 'nešto povoljnije' rješenje o Kosovu Slika nije dostupna Jednoglasna odluka vlade Srbija odbila prijedlog rješenja za Kosovo, traži hitan nastavak pregovora

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene