Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija potpisala SSP s EU-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić potpisali su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji će se početi primjenjivati kada Beograd uspostavi punu suradnju s Haškim sudom.

Potpisivanju je prisustvovao i srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je na konferenciji za novinare izjavio da će Srbija do kraja ove godine nastojati dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravo na putovanje Srbija i Rusija potpisale sporazum o ukidanju viza Slika nije dostupna Nova slovenska vlada Pahor odredio sve ministre osim šefa diplomacije

'Možda to u ovom trenutku izgleda nemoguće, ali prije nekoliko dana nemogućim je izgledalo i ovo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju', rekao je Tadić.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je da za kandidatski status potrebno pokazati sposobnost da se provodi SSP i postići napredak u ključnim reformama u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i jačanju administrativnih kapaciteta.

Uz SSP potpisan je i privremeni sporazum, kao prateći dokument, koji obuhvaća najvažnije dijelove SSP-a, ali će njegova puna primjena ovisiti o odluci Vijeća EU-a da Srbija u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Privremeni sporazum uvijek se potpisuje uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kako bi se njegove najvažnije, trgovinske odredbe, mogle odmah provoditi ne čekajući njegovu ratifikaciju u parlamentima zemalja članica EU-a.

Na zahtjev Nizozemske i Belgije, primjena privremenog sporazuma odgađa se dok Srbija ne postigne punu suradnju s Haškim sudom. Isto ratifikacija SSP-a ne može početi dok Vijeće EU-a ne ocijeni da postoji puna suradnja.

Tadić je, odgovarajući na pitanje da komentira neslaganje unutar Srbije oko samog potpisivanja SSP-a, rekao da su prije nekoliko mjeseci svi ministri u koalicijskoj vladi glasovali za parafiranje SSP-a i ovlastili potpredsjednika Đelića da ga potpiše, a da je u međuvremenu Demokratska stranka Srbije (DSS) premijera Vojislava Koštunice promijenila mišljenje.

Koštuničina stranka u utorak je objavila da će nova vlada i parlament nakon izbora 11. svibnja poništiti današnji potpis, jer se njime 'implicitno priznaje neovisnost Kosova'.

Potpisivanje SSP-a za jedne povijesni događaj, za druge izdaja

Predsjednik srbijanskog parlamenta Oliver Dulić čestitao je danas svim građanima Srbije potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom te ocijenio da je to jasan dokaz da je Srbija nepovratno na europskome putu, no ocjene potpisivanja SSP-a su različite pa neki čak govore o izdaji zemlje.

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić smatra da je potpisivanje SSP-a povijesni događaj za Srbiju te rekao da će milijarde eura iz pretpristupnih fondova EU-a biti uložene u nova radna mjesta, infrastrukturu, jačanje zdravstvenog i obrazovnog sustava.

Potpisivanje SSP-a pozitivno je ocijenio i predsjednik Socijaldemokratske partije Čedomir Jovanović.

"Ovo Srbiju čini normalnijom zemljom, a našu budućnost boljom od prošlosti. Svaki korak bliže Europi korak je dalje od problema koji uništavaju živote milijuna ljudi. Politika Koštunice i radikala je politika stranaka koje su uništile ovu zemlju", rekao je Jovanović za beogradsku radio i televizijsku postaju B 92 i najavio pomoć predsjedniku Tadiću koji je pod snažnim pritiskom zbog stavljanja potpisa na SSP.

Glasnogovornik stranke G17 plus Nikola Papak izjavio je da će potpisivanjem SSP-a Srbija biti u boljoj poziciji da očuva Kosovo u svojim granicama.

"Svako odbijanje i poništenje Sporazuma s EU-om je politika prošlosti, izolacije i ekonomske nestabilnosti. Zato su izbori 11. svibnja vrlo važni. Građani će odlučiti hoćemo li ubrzano ka Europi i novim radnim mjestima, ili nazad u izolaciju i ekonomsku nestabilnost", naglasio je glasnogovornik G17 plus.

Jedan od dužnosnika Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Goran Svilanović je poručio građanima Srbije da je iz Luxembourga stigla velika vijest, te izrazio nadu da će Srbija ispuniti sve svoje obveze prema Haškom tribunalu.

Potpuno suprotne ocjene iznio je premijer Vojislav Koštunica koji je ponovio da je potpisivanje SSP-a "protustavan i protudržavni čin".

"Poručujemo NATO-u i svim državama EU-a koje su priznale lažnu državu Kosovo da ovaj Tadićev protupravan potpis ne mogu tumačiti kao potpis Srbije na neovisnost Kosova", poručio je Koštunica sa svoje internetske stranice.

"Nikada i nikome nećemo dopustiti da u ime Srbije potpiše
neovisnost Kosova i zato ni današnji Tadićev potpis ne vrijedi
apsolutno ništa", zaključio je Koštunica i najavio da će novi parlament i vlada nakon izbora 11. svibnja odmah poništiti Tadićev potpis.

Ista su stajališta iznijeli i predstavnici Socijalističke partije (SPS) i Srpske radikalne stranke (SRS).

Predsjednik SPS-a Ivica Dačić je izjavio da bi Srbija trebala ući u EU, ali ne po cijenu priznavanja neovisnosti Kosova.

I Šešeljevi radikali su potpisivanje SSP-a ocijenili kao "izdaju" i zatražili da se taj "protudržavni i protupravni akt" što prije poništi.

Odmah po objavi vijesti o potpisivanju SSP-a, manji je broj građana u Beogradu i Nišu, na ulicama izrazio radost. Nekoliko desetina automobila prošlo je bučno ulicama, sa zastavama Demokratske i stranke G 17 Plus a pozdravljali su ih malobrojni prolaznici.

U sjevernom dijelu Mitrovice više tisuća kosovskih Srba prosvjedovalo je protiv potpisivanja SSP-a, objavila je beogradska agencija Beta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene