Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon pilota

Beograd podiže nove optužnice: Na meti su tri nekadašnja člana Glavnog stožera HV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio prvu optužnicu srpskog tužiteljstva protiv četvorice hrvatskih pilota za, kako kažu, ratne zločine počinjene u Oluji 1995., iz Srbije najavljuju nove kaznene prijave, i to protiv tri člana Glavnog stožera HV-a.

Odvjetnik Dušan Bratić, opunomoćenik preživjelih s Petrovačke ceste, najavio je podizanje kaznenih prijava protiv admirala Davora Domazeta Loše, brigadira Ilije Maričića i generala Pavla Miljavca.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Kako pišu srpske Večernje Novosti, Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu podnijet će se nova kaznena prijava zbog istog događaja s pisanim dokazima Hrvatske vojske i protiv admirala Davora Domazeta Loše, načelnika Obavještajne uprave Glavnog stožera HV u Oluji, brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva i generala Pavla Miljavca, šefa Operativnog tima A u Glavnom stožeru u vrijeme oba zločina i na komunikaciji Bosanski Petrovac - Ključ i u Svodni.

Bratić navodi da su prva dvojica bili sudionici u donošenju odluke da se izvrši navedeno djelo, a ovaj posljednji sudionik u izvršenju te odluke, dok su sva trojica nakon izvršenja prikrivali zločin.

Pročitajte i ovo Ilustracija OGLASILO SE HRVATSKO MINISTARSTVO Potvrđena optužnica u Srbiji protiv hrvatskih pilota: Uskoro bi trebalo početi suđenje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOČI SASTANKA VUČIĆ-KURTI Stoltenberg upozorio Srbiju: "NATO je spreman, pojačat ćemo snage na Kosovu"

"Ako tužiteljstvo Srbije podlegne političkom pritisku i ne goni i njih, dostavit ćemo prijavu i dokaze tužilaštvu druge dvije zemlje, članice EU-a, koje su također po principu Univerzalne jurisdikcije već osudile dvojicu Hrvata za zločine nad Srbima u logoru Dretelj kod Čapljine. Tako ćemo s njima razgovarati, na terenu prava, a njima ostavljamo teren politike i postzločinačke nagone pomoći izvršiteljima u izbjegavanju pravde", stoji u priopćenju.

Isti odvjetnik još je 2019. Tužiteljstvu za ratne zločine u Srbiji podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjeg hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH Damira Krstičevića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene