Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija je na meti oštrih kritika zbog moguće potpore libijskom diktatoru. Kontroverznom Gadafiju prodavali su oružje, a neki mediji tvrde, u borbu protiv libijskih prosvjednika slali su i svoje pilote. Srbijanske vlasti to najoštrije odbacuju.


Srbijanski piloti, aktivni i umirovljeni, upravljali su borbenim zrakoplovima koji su bombardirali libijske civile, tvrde neki mediji. Srbija to oštro demantira.

Vezani članci Libijska milicija (Foto: AFP) U Libiji 45 pripadnika milicije osuđeno na smrt zbog ubijanja prosvjednika za vladavine Moamera Gadafija Slika nije dostupna Već 6 godina 23 milijarde eura čeka svojeg PRAVOG vlasnika

'Mi ne učestvujemo ni na koji način. Ne postoji nijedan pilot ili bilo tko tko učestvuje u događanjima, prije svega borbenima, u Libiji', rekao je Dragan Šutanovac, srbijanski ministar obrane.

Odbacuju i navode o plaćenicima iz Srbije koji se bore na strani Gadafijevih pristaša. Suradnju s Libijom priznaju, ali od napada na civile se ograđuju.

'Na žalost, naš glas se u svijetu ne čuje na način na koji se čuje glas onih zemalja koje su mnogoljudnije i moćnije', smatra Šutanovac.

Naoružavali i brojni drugi

Režim Moamera Gadafija naoružavale su brojne druge zemlje. Francuska i Rusija predvode ljestvicu najvećih gubitaša zbog UN-ovih sankcija Libiji. Francuzi su Gadafiju trebali prodati borbene zrakoplove, a Rusi tenkove i kalašnjikove.

Za razliku od Zapada, Srbija prijateljstvo s Gadafijem ne skriva. Dobri odnosi korijene vuku još iz vremena bivše Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih. Vrijeme je to kada smo živjeli u zemlji koja je bila među 10 najvećih izvoznika oružja u svijetu.

>> VIDEO: Gadafi više ne kontrolira grad Zavijah

Srbija se pokušava vratiti na ljestvicu najvećih. 2007. izvezla je naoružanja i opreme u vrijednosti 75 milijuna dolara. Tri godine poslije, taj iznos je narastao na 247 milijuna dolara.