Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjekuju eksplozije

VIDEO: Gadafi više ne kontrolira grad Zavijah

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski vođa Moamer Gadafi poslao je oružane snage na grad Zavijah kako bi uspostavio kontrolu nad gradom, no naišao je na otpor pobunjenika.

Snage odane libijskom vođi Moameru Gadafiju povukle su se u subotu iz središta grada Zavije na zapadu zemlje nakon žestokih sukoba s pobunjenicima, objavio je glasnogovornik pobunjenika.

Reutersov reporter koji se nalazi u predgrađu javlja da su vladine snage okružile grad i postavile nadzorne točke tri kilometra od središta.

'Ušli su u Zaviju u šest sati ujutro s jakim snagama, stotinama vojnika i tenkovima. Naši ljudi su uzvratili...Zasad pobjeđujemo i civili se okupljaju na trgu', rekao je glasnogovornik pobunjenika Jusuf Šagan.

No čini se da Gadafijeve snage kontroliraju ulaze u grad, udaljen 50 kilometara od Tripolija, i pripremaju novi napad. Prema televiziji Al-Džaziri, Gadafi je poslao pojačanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Usprkos mjerama sigurnosti Uhićeno gotovo 400 osoba zbog izgreda u novogodišnjoj proslavi: Zapaljeno 745 vozila, ozlijeđeno 40 policajaca Neredi u Njemačkoj Paklena noć VIDEO Veliki neredi u Njemačkoj, gorio dom za umirovljenike: Više od 300 uhićenih, ozlijeđeni policajci

U eksplozijama u Bengaziju 27 poginulih

U dvjema eksplozijama u skladištu oružja u Bengaziju ubijeno najmanje 27 osoba, a više desetaka ih je ranjeno, prenijeli su mediji, pozivajući se na službene izvore. Arapski satelitski programi izvijestili su da se u Zavijahu pucalo iz tenkova na stambene dijelove grada, prenio je Reuters.

>> Gadafi pisao UN-u: Primjena sile protiv prosvjednika je minimalna

>> Interpol izdao 'narančastu uzbunu' protiv Gadafija

'Tenkovi, oklopna vozila i topništvo... Ponovno borbe i sukobi kakve nismo vidjeli ni u Iraku. Mislim da je ovo genocid', rekao je jedan od očevidaca za televiziju Al-Arabiju iz obalnoga grada Zavijaha. 'Borbe se vode i u gradu. Prije dva sata u grad je ušlo 15 oklopnih vozila i tenk. Puca se iz teškog topništva po svim njegovim dijelovima', rekao je.



Slična izvješća objavila je i Al-Džazira. Jučer je u blizini Bengazija, uporišta pobune u istočnom dijelu Libije, u dvjema uzastopnim eksplozijama uništeno skladište oružja. U napadu je, kako su izvijestili službeni izvori, poginulo najmanje 27 osoba, dok ih je nekoliko desetaka ranjeno.

Još nije poznato što je prouzročilo eksplozije. Većina stanovnika smatra da nije riječ o napadima iz zraka Gadafijevih vojnih snaga. Uzastopne eksplozije dogodile su se, prema riječima očevidaca u vojnoj bazi Al-Radžma jugoistočno od Bengazija, izvijestio je France presse. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene