Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomati, špijuni, politka

Srbija uzvratila Hrvatskoj: "Tražimo da nam dostavite dokaze"

Ivica Dačić - 1
Ivica Dačić - 1 Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Srbija niječe reciprocitet u protjerivanju srpskog diplomata i traži dokaze o kršenju Bečke konvencije.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je nazvalo "netočnim" tvrdnje hrvatskih vlasti da je protjerivanje srbijanskog diplomata recipročna mjera za protjerivanje hrvatskog diplomatskog predstavnika iz Beograda te je od hrvatske strane zatražilo dokaze na kojima temelji svoju odluku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Zagrebu je u utorak protjerivanjem Petra Novakovića, savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Hrvatskoj, odgovorilo na jučerašnje protjerivanje iz Srbije prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Hrvoja Šnajdera.

Srbija je protjerala prvog tajnika, a Hrvatska je uzvratila protjerivanjem savjetnika. Na pitanje novinara je li Hrvatska snažnije uzvratila Srbiji jer je protjerala diplomata na višoj funkciji, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u utorak novinarima rekao da je "to stvar odabira".

Pročitajte i ovo Smanjiti gubitak najvažnija zadaća - 1 Cijena opstanka Hrvatska posjeduje ogromno blago zbog kojega će se uskoro voditi ratovi: Sada ima plan kako ga sačuvati, je li dovoljan?

Srbijansko ministarstvo je kasnije ocijenilo da su "netočne tvrdnje" Grlića Radmana i MVEP-a da je riječ "o recipročnim mjerama".

U priopćenju navodi kako Novaković svojim djelovanjem u Hrvatskoj "nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove".

Pročitajte i ovo Ilustracija Crni niz Val nasilja bez kraja: Muškarac zadavio suprugu, još dvojica napali bivše partnerice - jedan je ženi bacio kiselinu u lice

"Zahtijevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva mjeseca od stupanja na dužnost prekršiti odredbe Bečke konvencije", navodi ministarstvo.

Nasuprot tome, u slučaju hrvatskog diplomata Šnajdera riječ o "dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obavještena", stoji u priopćenju.

Beogradski mediji Šnajdera su proglasili špijunom, odnosno da je vrbovao za rad za hrvatsku službu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene