Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti ukidanje čitavog roda vojske

Srbija nema nijedan ispravan borbeni zrakoplov?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija nije nabavila akumulatore za MiGove svog ratnog zrakoplovstva te zbog toga postoji mogućnost ukidanja čitavog roda vojske.

Agenciji Beta je izvor blizak zapovjedništvu Zrakoplovstva i protuzračne obrane potvrdio pisanje beogradskog dnevnika. Politika kako Vojska Srbije od 24. svibnja ne raspolaže nijednim ispravnim lovačkim zrakoplovom jer iz Rusije nisu nabavljeni akumulatori za aparate Mig-21 i Mig-29. To je pitanje otvoreno nedavno kada su Srbiju pogodile poplave i kada je javnost u Srbiji pitala je li Vojska Srbije sposobna pomoći narodu u elementarnim nepogodama, ali i koliko je sposobna obraniti zemlju budući su "procurile" u javnost informacije kako se zrakoplovi uopće ne mogu vinuti u nebo.

Pročitajte i ovo James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

Prva dva remontirana MIG-a 21 testiraju se u zraku

Spomenuti izvor tvrdi kako je "stanje u zrakoplovstvu toliko teško da prerasta pitanje nabavke akumulatora, već prijeti izazivanju ukidanja čitavog roda vojske zbog nedostatka letjelica, goriva, rezervnih dijelova, pa čak i obučenog kadra". Iako na papiru Vojska Srbije ima dvije zrakoplovne brigade u Batajnici, Kraljevu i Nišu i desetak tipova zrakoplova i helikoptera u uporabi, osim helikoptera Gazela, svi drugi tipovi letjelica ili uopće ne lete ili ih je ispravan jako mali broj, nedovoljnom čak i za obavljanje osnovne letačke obuke.

Lovačka avijacija je krajem prošlog mjeseca obustavila letenje, ali ni prije toga stanje nije bilo mnogo bolje, doznaje Beta. Iako je na stajanci batajničkog aerodroma više desetina lovačkih zrakoplova Mig-21 i Mig-29, stvarno su aktivna tri aviona Mig-21, dva jednosjeda i jedan dvosjed i isto toliko aviona Mig-29. Oni više ne provode ni dežurstvo u sustavu Protuzrakoplovne obrane "vjerojatno prvi put nakon Drugog svjetskog rata". (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene