Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi analitičar

'Srbija krenula u sukob s EU oko Kosova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analitičar Vladimir Todorić uvjeren je da bi, u slučaju zaoštravanja retorike, EU odgovorila vraćanjem viza i blokadom pretpristupnim fondovima.

Srbija se nalazi na početku sukoba s Europskom unijom oko Kosova, a najnoviji istupi predstavnika vlasti ukazuju na to da bi jačanje tog spora imalo ozbiljne posljedice po gospodarstvo i građane, ocijenio je u utorak u Beogradu direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić u povodu retorike koja se posljednjih dana čuje iz najviših srbijanskih političkih krugova.

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Danas si trebala..." Oglasila se majka malene Danke: "Ljubavi naša, nisu nam dali da budemo sretni..." Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

>> Nikolić: Srbija će odustati od EU, ali nikada od Kosova

"Ako bismo ušli u ozbiljan sukob s Europskom unijom oko Kosova, a već smo na početku toga, siguran sam da bi oni (EU) našli način da i preko vraćanja viza i suspendiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i blokiranjem pristupnih (IPA) fondova izvrše dovoljan pritisak na vladu", izjavio je ovaj politički analitičar agenciji Beta. Todorićeva je procjena da bi takve mjere EU "dotukle posustalo srbijansko gospodarstvo" te da bi imale velike posljedice po životni standard građana.

Direktor beogradskog Centra za novu politiku istaknuo je da se nova vlada i predsjednik Tomislav Nikolić moraju jasno odrediti prema problemu Kosova prije nego li sjednu za pregovarački stol s EU i Prištinom.

Predsjednik Tomislav Nikolić izjavio je ranije da će Srbija odustati od eurointegracija ako joj Bruxelles službeno postavi dilemu: EU ili Kosovo. "Ako nam službeno postave uvjet: Europa ili Kosovo - odustat ćemo od europskog puta. To sam govorio u kampanji i moj narod ne bi bio iznenađen ako bih to predložio", rekao je Nikolić u intervjuu koji su u utorak objavile "Večernje novosti".

Srbijanski mediji javili su ovih dana, pozivajući se na izvjestiteljicu za viznu liberalizaciju Europskog parlamenta, slovensku eurozastupnicu Tanju Fajon, da bi građanima Srbije uskoro mogao biti ukinut bezvizni režim za pojedine zemlje Europske unije zbog velikog broja lažnih azilanata, o čemu će se, na zahtjev Njemačke i još nekolicine država članica EU, odlučivati 25. listopada. Premijer Dačić izjavio je s tim u vezi da je Srbija spremna platiti troškove za 10.000 svojih državljana koji traže azil u Europi jer bi ponovno uvođenje viza ostavilo teške posljedice i za Srbiju i za Europsku uniju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene