Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija Kosovu nudi sve osim neovisnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je na pregovorima o budućem statusu Kosova pozvala kosovske Albance da prihvate ponudu gotovo svih prava i simbola neovisne države, ali je to ipak bilo nešto manje od neovisnosti koju oni zahtijevaju.

Srbi i kosovski Albanci nastavili su u utorak, drugoga dana zaredom, pregovore u austrijskim toplicama u Badenu, o budućem statusu Kosova prije isteka roka 10. prosinca, izvijestile su agencije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Azerbejdžan ne priznaje neovisnost Kosova Slika nije dostupna Kosovo podijelilo Europu

Sbijanski predsjednik Boris Tadić ponovio je kako Beograd pristaje na široku autonomiju te svoje pokrajine unutar srpskih granica i pod nadzorom međunarodne zajednice, no takav prijedlog odlučno i dalje odbija kosovska strana, prenio je France presse.

"Mislim da ima temelja za kompromisno rješenje", ocijenio je Tadić pred članovima kosovskog izaslanstva i međunarodnim posrednicima. Kosovo bi, kako je rekao, dobilo "većinu političkih nadležnosti i simbola, poput zastave, himne i slično, što je obično rezervirano isključivo za suverene države, a kada je riječ o političkim nadležnostima, one bi bile pod nadzorom predstavnika međunarodne zajednice, izvijestio je dpa.

Službeno bi kompromis donio samoodređenje Kosova "uz punu suglasnost Beograda" omogućujući na taj način Kosovu pristup financijskim i međunarodnim političkim organizacijama poput UN-a, OESS-a, Vijeća Europe itd. te bi mu se omogućilo da otvori svoja trgovačka i kulturna predstavništva u inozemstvu.

"Takvo bi rješenje Kosovu dalo izvjestan legitimitet u međunarodnim institucijama", smatra Tadić. No, Beograd je rezerviran kada je riječ o "eksluzivnom predstavljanju srpske države, koju čini i Kosovo, u Ujedinjenim narodima" te u svim međunarodnim organizacijama.

Službeni bi Beograd također želio zadržati "pravo na sudjelovanje u vanjskoj politici, obrani, kontroli granica i zaštiti srpske kulturne
baštine" u budućoj kosovskoj vladi. Autonomna pokrajina ne bi imala svoju vojsku, no Srbija bi prihvatila osnivanje policijskih snaga koje bi bile zadužene za održavanje reda na Kosovu. Realizacija ovog kompromisnog rješenja, u slučaju da je međunarodna zajednica prihvati, bila bi pod "nadzorom i jamstvom iste te međunarodne zajednice", istaknuo je Tadić.

No, kako prenose srpski izvori, kosovski Albanci odmah su odbacili njegovu zamisao, koja podsjeća na raniju srpsku ponudu o širokoj autonomiji o neovisnosti Kosova, prenio je Reuters.

Kosovski Albanci, njih oko dva milijuna, prihvaćaju isključivo
neovisnu državu kao rješenje problema.

Oni su izvijestili kako nakon završetka pregovora u Badenu
namjeravaju proglasiti neovisnost Kosova uz potporu Zapada, što bi prema očekivanju diplomata moglo uslijediti u siječnju ili veljači.

Srpsku stranu i dalje podupire tradicionalni saveznik Rusija, koja inzistira na produljenju pregovora. Ruski izaslanik Aleksander
Botsan-Karčenko izjavio je kako će Moskva inzistirati na nastavku pregovora i nakon 10. prosinca. "No, za to su nam potrebni snažni i dobri argumenti", zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene