Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivanje na Bečku konvenciju

Beograd povlači odluku o protjerivanju veleposlanika Crne Gore, Brnabić poručila: ''Došlo je vrijeme za prijateljstvo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanska premijerka Ana Brnabić priopćila je u nedjelju da će službeni Beograd jednostrano povući recipročnu odluku o protjerivanju veleposlanika Crne Gore, nakon što je prethodno Ministarstvo vanjskih poslova u Podgorici nepoželjnom osobom proglasilo veleposlanika Srbije.

"Konvencije su važne, ali život je važniji. Došlo je vrijeme za prijateljstvo s Crnom Gorom", rekla je novinarima Ana Brnabić nakon sastanka u nedjelju navečer s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Donio odluku Vučić imenovao mandatara za sastav nove vlade Ana Brnabić prosvjedi u Srbiji Brnabić optužuje Zapad: "Zahvaljujem ruskim službama koje su nam rekle što se sprema u Beogradu"

"Predsjednik Vučić pozvao je mene i ministra Selakovića na razgovor da se konzultiramo oko odluke vlade. On razumije i podržava ovu odluku, jer je sukladna Bečkoj konvenciji i protokolima. Rekao nam je da su konvencije važne, ali da su život i naše prijateljstvo s Crnom Gorom važniji", istaknula je Brnabić.

Najavila je da će Srbija "još večeras" jednostrano povući svoju odluku o protjerivanju crnogorskog veleposlanika, navodeći da su se o toj odluci konzultirali i s "predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori" koji su je podržali.

Srbija je u subotu, pozivajući se na Bečku konvenciju, nepoželjnom osobom proglasila veleposlanika Crne Gore u Beogradu Tarzana Miloševića, uzvrativši istom mjerom na prethodni potez Crne Gore koja je, nekoliko sati ranije, proglasila nepoželjnim srbijanskog veleposlanika Vladimira Božovića, zatraživši od njega da napusti Crnu Goru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izglasani većinom glasova Srbija dobila novu vladu: Brnabić opet premijerka, uz nju deset ministrica i 11 ministara

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PERSONA NON GRATA Zaiskrilo između Beograda i Podgorice: Veleposlanik Srbije proglašen nepoželjnim u Crnoj Gori, ubrzo stigao i odgovor Srbije

Podgorica je srbijanskom veleposlaniku zamjerila što je Podgoričku Skupštinu, koja je 1918. odlučila da se Crna Gora pripoji Srbiji, nazvao "oslobođenjem“ i "slobodnom voljom“ crnogorskog naroda. Crnogorska vlada smatra da je ta skupština bila nelegalna i nelegitimna, te da je Božović svojom izjavom "omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo". 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene