Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasani većinom glasova

Srbija dobila novu vladu: Brnabić opet premijerka, uz nju deset ministrica i 11 ministara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbija je u srijedu dobila novu vladu koju će ponovno voditi dosadašnja premijerka Ana Brnabić, a s tri nova resora činit će je deset ministrica i 11 ministara i bit će, kako je ranije najavio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, "reformska vlada za krizna vremena".

Za izbor vlade glasovalo je 227 zastupnika, a pet ih je bilo "protiv". Premijerka i novi ministri prisegnuli su i time formalno započeli mandat koji neće trajati uobičajene četiri godine već najdulje do travnja 2022., kada se u Srbiji očekuju izvanredni izbori na svim razinama.

Predstavljajući ranije danas zastupnicima novi sastav vlade, koja ima 21 resor i dva ministra bez portfelja, tri nova ministarstva i ukupno šestero novih ministara, Brnabić je naglasila da će u vladi biti 11 žena, a vodit će "neke od najkompleksnijih resora".

Prvi potpredsjednik vlade i ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja bit će socijalist (SPS) Branko Ružić, a na još četiri potpredsjednička mjesta bit će ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministrica energetike Zorana Mihajlović, ministrica kulture i informiranja Maja Gojković, te dosadašnji ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, koji će u novoj vladi voditi resor obrane.

Stefanovićevo mjesto ministra policije preuzeo je dosadašnji ministar obrane Aleksandar Vulin, dok su svoje resore zadržali ministar financija Siniša Mali, zdravstva Zlatibor Lončar, te ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović.

Sektor gospodarstva vodit će Anđelka Atanasković, donedavna direktorica vojne industrije "Prva petoletka", zaštitu okoliša bivša predsjednica beogradske općine Savski venac Irena Vujović, a građevinarstvo, promet i infrastrukturu mladi biznismen Tomislav Momirović.

Dva ministra bez portfelja

Resor trgovine, turizma i telekomunikacija preuzela je dosadašnja državna tajnica u tom sektoru Tatjana Matić, na čelu ministarstva pravde bit će Maja Popović iz Sigurnosno-informativne agencije (BIA), za državnu upravu i lokalnu samoupravu zadužena je visoka dužnosnica SNS-a Marija Obradović, a na čelu novog ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je donedavna dužnosnica oporbene Demokratske stranke Gordana Čomić.

Šef diplomacije bit će Nikola Selaković, dosadašnji glavni tajnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a resora rada, zapošljavanja i socijalne skrbi preuzet će aktualna članica Kriznog stožera za borbu protiv koronavirusa Darja Kisić Tepavčević.

Brigu o porodici i demografiju vodit će nekadašnji dopisnik "Politike" iz Zagreba i doskorašnji glavni urednik "Večernjih novosti" Radomir Dmitrović, resor omladine i sporta zadržao je dosadašnji ministar Vanja Udovičić, a na čelu novog ministarstva za brigu o selu je Milan Krkobabić iz stranke umirovljenika.

Ministri bez portfelja su Nenad Popović i Novica Tončev.

Predstavljeni strateški prioriteti

"Ova vlada bit će vlada ekonomskog i političkog kontinuiteta", najavila je ranije danas Ana Brnabić predstavljajući zastupnicima srbijanskog parlamenta ministre i šest ključnih ciljeva u budućem mandatu.

Brnabić je istaknula strateške prioritete - nastavak borbe protiv covida-19, očuvanje državnih i nacionalnih interesa na Kosovu, borba protiv organiziranog kriminala i mafije, očuvanje neovisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije u unutarnjoj i vanjskoj politici, vladavinu prava i daljnje ekonomsko jačanje države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što je željela reći? Taj termin još nismo čuli, što to znači? Srpska premijerka izjavom šokirala javnost

Pročitajte i ovo Ana Brnabić (Foto: AFP) ''Nikome se nije dodvoravala'' Ana Brnabić nova je mandatarka za sastavljanje srpske Vlade, Vučić želi da osnuje još dva ministarstva

Ona je naglasila da će vlada biti proeuropska, opredjeljena za ubrzavanje procesa europske integracije i usklađivanje Ustava s europskim pravnim stečevinama u području pravosuđa.

Među strateškim opredjeljenjima vlade Brnabić je istaknula i članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), te unapređenje regionalne suradnje jer, po njezinoj ocjeni, "samo sigurna regija osigurava da Srbija bude sigurna".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene