Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odrasli i glupi

Srbija: Desničari prijete 12-godišnjaku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvanaestogodišnji Rastko Pocesta, koji je zbog svojih blogova i stavova o nezavisnosti Kosova, Europskoj uniji, Srebrenici i NATO-u postao meta ekstremnih desničarskih organizacija, ponovo je dobio prijeteće poruke.

Nakon učestalih prijetnji, Rastkova majka Suzana Pocesta zatražila je i zaštitu policije, pišu srbijanski mediji.

'Nakon dva tjedna pauze ponovo sam dobio poruku na Facebooku od nekog Srbina, u kojoj me na engleskom vrijeđa i prijeti. Kao i sve ostale poruke, i tu sam stavio u galeriju', ispričao je Rastko za Blic.

Rastko kaže da svakodnevno dobiva prijetnje, da mu govore da je ustaša, da 'podržava šiptarsko Kosovo' i slično.

Prva prijeteća poruka stigla je od Aleksandra Marinkovića, koji mu je preko Facebooka poručio da će ga sačekati ispred škole i ubiti.

Rastko Pocesta je autor dvije knjige, kao i internet kampanje protiv rasizma i neonacizma te sudionik rasprave o ulasku Srbije u NATO. Ni on, ni njegova mama, kako kažu, ne vide ništa neobično u njegovom političkom angažmanu Kaže da je prijetnje dobivao i u svojoj osnovnoj školi. Zbog njegovih izjava većina ga učenika iz razreda izbjegava već nekoliko tjedana, a neki dan je u učionicu za vrijeme malog odmora ušlo nekoliko učenika starijih razreda kako bi ga upozorili 'da pazi što radi i priča'.

'Nisu me fizički napali, ali su mi prijetili. O svemu je obavješten školski policajac, koji ih je pronašao. Koliko sam razumio, rekli su da to više neće raditi. Bio sam na razgovoru kod školskog psihologa, koji me je podržao', kaže on.

Prijetnje Rastku Pocesti, o kojima je pisao tjednik NIN, počele su neposredno prije emitiranja priloga na Televiziji B92, u kome je Rastko predstavljen kao autor knjige o američkim predsjednicima i sudionik rasprave 'Srbija i NATO – za i protiv'.

U početku su prijetnje bile sporadične, ali zbog njegovih stavova poput 'ja sam Srbin, ali priznajem Kosovo i Metohiju' ili 'priznajem da se u Srebrenici dogodio genocid' forumi ultranacionalističkih i neonacističkih organizacija Obraz i Stormfront prepuni su prijetećih poruka.

Na Facebooku je čak i osnovana grupa 'Svi koji mrze Rastka Pocestu', a potom su se prijetnje samo množile. Jedna od njih potpisana je geslom ultradesničarske organizacije Obraz – 'Sve za obraz, obraz ni za što'.

Slične kvalifikacije i upozorenja osvanula su i na internetskom forumu organizacije sličnog profila, Stormfront, na temi 12-godišnjak piše knjigu o politici. Zbog svega toga njegova majka Suzana odlučila je slučaj prijaviti policiji.

"Nisam željela svom djetetu staviti lokot na mozak, ali sam kao majka morala reagirati i zaštititi ga. Prijetnje, od kojih su neke i smrću, i uvrede u vezi s njegovim porijeklom, izgledom i seksualnim sklonostima prestale su nakon nekoliko dana. U njegovoj školi sada dežura još jedan policajac, a iz odjela za Visokotehnološki kriminal MUP-a stalno prate njegov profil na Facebooku. Ipak, kao roditelj i dalje sam zabrinuta', ispričala je Suzana Pocesta.

Kaže da je u stalnom kontaktu s policijom i da se nada da će osobe koje prijete biti otkrivene.

'Stavovi koje je moj sin iznio, bez obzira na to sviđali se nekom ili ne, nisu nasilni. Kao odgovor na njih dobio je poruke u kome mu se prijeti 'da će ga pojesti mrak'. Vidjela sam na desničarskim forumima da mnogi smatraju da ja na njega prenosim svoje stavove, ali to nije točno. Rastko misli svojom glavom', kaže Suzana.

>> 'Četnički seronje': Mesiću prijete smrću

Bez obzira na prijetnje, ovaj hrabri dvanaestogodišnjak kaže da se neće povući i da će nastaviti borbu za svoja uvjerenja. 'Ukoliko bih to napravio, bila bi to njihova pobjeda. Nije mi lako, ali se ne bojim', kaže Rastko.

Glasnogovornik Republičkog javnog tužiteljstva Tomo Zorić kaže da odjel za visokotehnološki kriminal radi na identifikaciji ljudi koji su prijetili Rastku. Navodi da je za to kazneno djelo predviđena zakonska kazna do tri godine.

'Predmet je u fazi predkrivičnog postupka. Radimo u suradnji s Višim tužiteljstvom za visokotehnološki kriminal i rješavat će se u hitnom postupku, s obzirom na to da je riječ o ugrožavanju sigurnosti maloljetnog djeteta', kaže Zorić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene