Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerika podiže svoje ratno zrakoplovstvo na višu razinu. Naime, od jeseni F-35 će biti proglašen potpuno spremnim za borbu.


Nakon dugogodišnjeg razvoja i nakon što je prošle godine tek službeno ušao u službu američkog ratnog zrakoplovstva, F-35A Lightning II konačno će biti proglašen potpuno spreman za borbu sljedećeg mjeseca, najavljujući novo doba zračnih snaga.

Vezani članci Obaranje borbenog zrakoplova (Foto: Arhiva/AFP) Loš, lošiji, beznadan: 10 najgorih ratnih zrakoplovstava svijeta zrakoplov F-35 (Foto: AFP) Košta oko 100 milijuna dolara: Kako je pao F-35 hvaljen zbog svoje ''nevidljivosti''

F-35 je stvoren u sklopu Joint Strike Fighter programa, krajem devedesetih godina. Njegovom izgradnjom Ministarstvo je ciljalo na dugoročnu isplativnost uz zadržavanje operativne spremnosti.

Lockheed Martin je razvio tri varijante F-35: model A za ratno zrakoplovstvo, model B kratkog polijetanja / vertikalnog slijetanja za Marine Corps i model C za mornaricu.

Uz strah od potencijalnog sukoba sa Sjevernom Korejom, a uz uspon kineskih i ruskih neprijateljskih boraca, održavanje vlastitih boraca pete generacije postalo je glavni prioritet za američko ratno zrakoplovstvo.

Pentagon očekuje da će u sljedeće tri do četiri godine smjestiti više od 100 F-35 u Aziju, kako bi se suprotstavili kineskom ratnom zrakoplovstvu, prenosi Business Insider.