Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuje se ovisnost o ruskome plinu

Sporazum o plinovodu Nabucco potpisan u Ankari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri države članice Europske unije i Turska potpisale su u Ankari sporazum o gradnji plinovoda Nabucco koji treba smanjiti europsku ovisnost o ruskome plinu, a SAD, koji također podupire taj projekt, naznačio je kako je i Rusija pozvana da u njemu sudjeluje, javljaju agencije.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je kako je današnjim potpisom stvorena osnova za gradnju plinovoda, javlja agencija dpa. Europska unija, četiri članice koje su - Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunjska - potpisale sporazum, tim projektom nastoji smanjiti vlastitu ovisnost o ruskome plinu i dopremati plin iz središnje Azije, preko Turske i jugoistoka Europe. EU je obećao financirati projekt s gotovo 250 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba Subvencije i Vlada - 2 Pritisak Europske komisije Hoće li Vlada ukinuti subvenciju za energente? "E sad, što će biti nakon izbora, ja ne vjerujem HDZ-u ni kad darove nose"

Amerikanci su zaključili kako iz projekta treba isključiti Iran, ali pokušavaju privoljeti Rusiju da sudjeluje. Richard Morningstar, posebni američki izaslanik za euroazijska energetska pitanja, rekao je kako SAD pokušava privoljeti Rusiju da sudjeluje u projektu, prenosi agencija AP. Agencija AFP napominje da četvrtinu zemnog plina Europi zasad dobavlja Rusija, no Europa je drži nepouzdanim dobavljačem jer je pretrpjela štete zbog rusko-ukrajinskog plinskog rata. Američki senator Dick Lugar rekao je kako i Rusija može kao kupac ili dobavljač sudjelovati u projektu. Morningstar je pak rekao da Iran treba isključiti iz tog projekta sve dok ne poboljša svoje odnose sa Zapadom.

Ukupna cijena plinovoda procijenjena je na 7,9 milijarda eura, a početni kapacitet trebao bi biti osam milijarda prostornih metara zemnog plina kad postane operativan 2014. Međutim, kad plinovod dosegne svoj pun kapacitet, ta bi se brojka trebala učetverostručiti i plinovod bi propuštao 31 milijardu prostornih metara plina. Nabucco je konzorcij naftnih tvrtaka OMV-a iz Austrije, mađarskog MOL-a, rumunjskog Transgaza, bugarskog Bulgargaza, turske tvrtke Botasa i njemačke tvrtke RWE. (Hina)

Mislite li da će s Turcima po pitanju isporuke plina biti manje problema nego s Rusima?

  • Da
  • Ne
  • Barem postoji alternativa

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene