Napad na Skripala (Foto: AFP)
Napad na Skripala (Foto: AFP) Foto: Afp

Velika Britanija omogućila je svojim saveznicima da iskoriste saznanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, koji je otrovan u ožujku u Engleskoj, o ruskim špijunskim metodama, rekao je češki obavještajni izvor.


Češki tjednik Respekt objavio je na svojem portalu da je Skripal, ruski špijun kojeg su regrutirali Britanci 1995., posjetio Prag 2012.

Vezani članci Trovanje ruskog špijuna u Velikoj Britaniji (Foto: AFP) Otrovana kći bivšeg ruskog špijuna Skripala više nije u kritičnom stanju Policija na mjestu na kojem su pronađeni otac i kći (Foto: AFP) Rusija sugerira da je Velika Britanija izvela napad na bivšega špijuna

"Da, nešto takvo se dogodilo. Sudionici sastanka (Skripala i čeških agenata) smatrali su to jako korisnim", rekao je izvor.

Skripal je posjedovao "ključne informacije o tome kako funkcionira ruski sustav, kako rade u inozemstvu", dodao je.

"Kada neka obavještajna agencija, bilo britanska ili američka, regrutira nekog poput njega, ona ga tako koristi. Ponudili su ga svojim saveznicima, ne samo Češkoj", rekao je.

Po Respektu, češki obavještajci sastali su se sa Skripalom barem jednom u Britaniji.

New York Times je ovaj tjedan objavio da se 2016. Skripal sastao i s estonskim agentima.

Estonija to nije potvrdila niti zanijekala. Glasnogovornik estonske tajne službe Harrys Puuseepp rekao je da njegova agencija ne može "komentirati međunarodnu suradnju."

Skripal je zajedno sa svojom kćerkom Julijom otrovan nervnim otrovom novičokom u Salisburyju 4. ožujka.

Preživjeli su napad koji Britanija pripisuje Rusiji.(Hina)