Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SIGURNOST NA CESTI

Zbog vožnje u debeloj toploj jakni u jednoj europskoj zemlji kazne da se smrzneš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 200 eura mogli biste platiti vozite li u zimskoj jakni ili kaputu kada vas zaustavi policajac u jednoj mediteranskoj zemlji, a i u drugim zemljama Europe već niz godina postoje sigurnosna upzorenja s obzirom na odjeću i obuću koju nosite dok ste iza volana.

Ako u Španjolskoj vozite u zimskoj jakni ili kaputu, možete dobiti do 200 eura kazne, a logika iza ove zabrane je da vas zimska jakna ograničava u vožnji, odnosno limitira vaše pokrete za upravljačem. Inače, u toj zemlji isto vrijedi ako na sebi imate šal ili rukavice.

No, to je samo jedan od problema s debelim jaknama, naime, testovi Njemačkog autokluba (ADAC) pokazali su da će ona onemogućiti pravilno zatezanje sigurnosnog pojasa i da on može skliznuti preko trbuha te ozlijediti crijeva, jetru ili slezenu, pa čak i dovesti do unutarnjeg krvarenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna provodili akciju u petak Policija otkrila alkoholnu rekorderku na cestama: 42-godišnjakinja vozila centrom Zagreba s 2,9 promila
Pročitajte i ovo romobili - 1 Jasna pravila Konačno po propisima: Vožnju električnim romobilima sada će regulirati zakon u koji se uvodi još jedna novina

Još prošle godine odmah nakon objave njemačkih testova nizozemski autoklub ANWB pozvao je sve vozače i putnike da u automobilu skinu debeli zimski kaput ili jaknu jer u suprotnom riskiraju ozbiljne ozljede u nesreći, piše HAK Revija.

Preporuka je stoga da skinete jaknu ili je barem navučete preko pojasa prije ulaska, a i djeca bi također trebala biti vezana na ovaj način ili, još bolje, bez debele zimske odjeće.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene