Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahtijevaju političke reforme

Španjolska: Deseci tisuća ljudi prosvjeduju protiv nezaposlenosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više desetaka tisuća prosvjednika prosvjedovalo je u nedjelju u španjolskim gradovima protiv oštrih mjera štednje i nezaposlenosti te zahtijevajući političke reforme.

Demonstranti su se odazvali pozivu velikih španjolskih sindikata, UGT-a i CCOO-a, najviše ih je bilo u Madridu i u Barceloni, a ukupno se prosvjedovalo u šezdesetak gradova. Izražavalo se nezadovoljstvo zbog velike nezaposlenosti u državi te tražila "obnova" demokracije.

Pročitajte i ovo Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj'' Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine

>> Novi rekord: U eurozoni nezaposleno 19 MILIJUNA ljudi!

"Naši aktualni problemi mogu se riješiti samo političkim promjenama", rekla je 52-godišnja medicinska sestra Pilar Gomez koja je demonstrirala s kolegama i kolegicama u Madridu, ogrnuta španjolskom zastavom. "Država svojim proračunskim rezovima na području obrazovanja, zdravstva, javnih službi žestoko 'udara' na građane, a to je sasvim dovoljan motiv da svakodnevno prosvjedujemo, no morali bismo se okupiti u većem broju", rekla je.

"Kruh i krov nad glavom po pravednoj cijeni", moglo se pročitati na transparentima što su ih nosili prosvjednici. Na poziv sindikata ili građanskih grupa, slični prosvjedi protiv oštrih mjera štednje koje je prije više od godinu dana donijela vlada premijera Mariana Rajoya, sve su češći u cijeloj državi.

Stopa nezaposlenosti je 26 posto, proračunski deficit 6,7 posto BDP-a, a gospodarstvo je u 2012. zabilježilo pad od 1,4 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene