Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzo i izbori

Španjolci zbog nezaposlenosti štrajkaju šesti dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci tisuća Španjolaca bijesnih zbog velike nezaposlenosti u zemlji prosvjeduju šesti dan zaredom u gradovima diljem zemlje, a vlada vjerojatno neće uvesti zabranu protiv prosvjeda, jer strahuje od mogućih sukoba na ulicama.

Nezadovoljni zbog ekonomske i gospodarske stagnacije te zbog mjera štednje koje je donijela vlada, prosvjednici su, nakon višegodišnjeg strpljenja, odlučili ozbiljno štrajkati. Unatoč tomu što je izborno povjerenstvo u četvrtak zaključilo da će se prosvjedi u subotu proglasiti ilegalnima, a riječ je o danu uoči izbora na kojima će Španjolci birati 8.116 gradskih vijeća te 13 od 17 regionalnih uprava, premijer Jose Luis Zapatero izjavio je kako ne može zabraniti prosvjede. Naime, u zemlji vlada najviša nezaposlenost u odnosu na ostale članice EU-a i iznosi čak 21,3 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Humanitarna situacija Španjolska želi snažno zajedničko stajalište EU o pojasu Gaze Slika nije dostupna 'Ludost i potpuni apsurd' Zapatero opovrgava da se grčka kriza seli u Španjolsku

>> Grčka paralizirana štrajkom dok traje posjet EU-a i MMF-a

"Duboko poštujem prosvjede španjolskog naroda, koji su mirni i shvaćam da ih je na njih potaknula ekonomska kriza i nade mladih da će se uspjeti zaposliti", rekao je Zapatero u intervjuu. Također je kazao kako ministarstvo pravosuđa razmatra odluku izbornog povjerenstva, kako bi definitivno ustvrdilo hoće li ona stupiti na snagu. (Hina)




 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene