Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijarder u akciji

Soros želi financirati program integracije mađarskih Roma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
George Soros, američki milijarder i filantrop mađarskih korijena, spreman je s nekoliko milijuna eura financirati program integracije Roma u zemlji svog podrijetla, najavio je u intervjuu za mađarski online dnevnik Index.

'Iduće godine Mađarska preuzima predsjedanje Europskom unijom. Na Zapadu je zanimanje za integraciju Roma poraslo, napose nakon skandala koji je izazvala Francuska deportacijama Roma i dobra je prigoda da se počnemo boriti protiv tog problema koji u zadnjih 20 godina postaje sve veći', rekao je Soros.

Pročitajte i ovo Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu Viktor Orban (Foto: AFP) Orbanov zakon na sudu Soroseva Zaklada tužila Mađarsku: "To je opasnost za svakoga tko izbjeglice smatra ljudima i pomaže im"

>> Josipović se na sat vremena sastao s Georgeom Sorosom

'Harlemska dječja zona'

Ako se izrade dugoročni programi integracije Roma Soros bi se uključio s 'nekoliko milijuna eura', rekao je i dodao da bi EU u tu svrhu trebala 'donijeti dugoročnu strategiju za idućih nekoliko desetljeća'. Po uzoru na američki program integracije u New Yorku nazvan 'Harlemska dječja zona' na Rome bi trebalo primijeniti strategiju praćenja svakog djeteta od rođenja tako što će se majci i djetetu osigurati zdravstvena skrb, pa sve do ulaska djeteta na sveučilište, rekao je Soros.

Za to je potrebna bolja razina školovanja kako bi sva romska djeca redovito pohađala školu i kako bi se posebno za njih osigurala 'dopunska nastava'. Mađarska, koja 1. siječnja preuzima rotirajuće predsjedanje Unijom najavila je da će njezini prioriteti biti proces europske integracije država zapadnog Balkana, europska energetska sigurnost te integracija Roma. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene