Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelska taktika

Zastrašujući telefonski pozivi: 'Napustite dom, imate pet minuta do udara rakete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael u napadima na Gazu koristi telefonska upozorenja. 'Izlazite van, imate pet minuta do udara', rekao je navodni vojnik jednoj ženi. Uskoro je njezin dom bio uništen...

Uoči zračnog napada, izraelska vojska telefonskim putem kontaktira stanovnike pojasa Gaze. Sawsan Kawarea, stanovnica Khan Younisa, u utorak je bila u kući kada je zazvonio njezin telefon. Javila se, a na drugoj strani bio je 'David' koji je tvrdio da je izraelski vojnik, piše Washington Post.

Pročitajte i ovo Prva ostavka Šef vojne obavještajne agencije Prvi izraelski dužnosnik dao ostavku: Preuzeo odgovornost za pokolj 7. listopada Novi sukob Izraela i Palestine - 4 APEL SAD-A Izrael napao Gazu nakon raketiranja: "Naši zračni udari usmjereni su na lokacije za proizvodnju raketa i oružja"

'Tražio me po imenu, a onda rekao 'Imate žene i djecu u kući. Izlazite van. Imate pet minuta do udara rakete'', rekla je. Poslušala je i s djecom istrčala van, a ubrzo  je kuću pogodila mala raketa. Bilo je to posljednje upozorenje, jer je pet minuta kasnije veći projektil uništio njezin dom.

Zračni napad na Gazu: Poginulo 7 civila, od toga 5 djece

Telefonska upozorenja dio su šire strategije. Godinama je izraelska vojska koristila mobitele i male rakete upozorenja kako bi obavijestili ljude koje zgrade će gađati, da stignu pobjeći. Praksa seže u 2006. godinu.

'Bok, moje ime je Danny. Časnik sam u izraelskoj obavještajnoj službi. Za sat vremena vašu ćemo kući dignuti u zrak', bio je poziv koji je Mohammed Deb primio uoči uništavanja njegovo doma te godine,

Taktika je primjenjivana i 2008. godine, a 2009. godine izraelsko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je kako je upućeno više od 165 tisuća telefonskih poziva upozorenja.

Razlozi primjene ove taktike su očiti. Izrael je dugo kritiziran zbog smrti civila tijekom vojnih akcija na palestinskom teritoriju. U teoriji, telefonski pozivi daju, posebno žena i djeci, priliku za bijeg. Međutim, riječ je i o prikazu moći Izraela koji tako lako prodire u komunikacijsku mrežu Gaze.

Izraelci tijekom noći izveli 160 zračnih udara na Gazu

Kritičari tvrde da je riječ o psihološkom ratovanju. Postoje izvještaji o upozorenjima iza kojim nije usliejdilo bombardiranje, ali i o bombardiranjima kojima nije prethodio poziv. Također, u napadima znaju biti uništene pogrešne mete.

Broj poginulih Palestinaca popeo se na 82, stradala i djeca

Izraelska ofenziva na Gazu danas je ušla u četvrti dan, a broj poginulih Palestinaca popeo se na najmanje 82, od kojih su većina civili, prenosi Reuters.

Izraelske snage pogodile su iz zraka i mora enklavu u kojoj dominira Hamas. U jednom zračnom napadu na kuću u gradu Gazi poginuo je muškarac kojeg dužnosnici navode kao liječnika i ljekarnika. Medicinski dužnosnici rekli su kako je u četvrtak ubijeno najmanje 60 civila, među njima i četverogodišnja djevojčica i godinu stariji dječak.

40.000 rezervista spremno za kopneni napad, presreli raketu koja je ciljala Tel Aviv!

Izrael je u ofenzivu krenuo nakon što su palestinski militanti raketnim napadima pogodili duboko u njihov teritorij - neke rakete dosegle su Tel Aviv, Jeruzalem i druge gradove. Premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je poručio kako bitka napreduje po planu.

'Dosad smo snažno pogodili Hamas i terorističke organizacije, a tijekom borbe ćemo pojačati napade na njih', rekao je Netanyahu.

Iz Bijele kuće su izvijestili kako je američki predsjednik Barack Obama Netanyahuu telefonski izrazio zabrinutost za mogućnost eskalacije sukoba u regiji te poručio da je SAD spreman pomoći da se sukobi završe. Obama je osudio raketne napade Hamasa na Izrael i rekao da se Izrael ima pravo braniti od napada.

U dva izraelska zračna napada šestero mrtvih u Gazi

Šestero Palestinaca, među kojima jedna žena, poginulo je u petak ujutro u dvama odvojenim izraelskim napadima na kuće u Pojasu Gaze, rečeno je iz medicinskog izvora.

U napadu na Rafah, na jugu Pojasa Gaze, pet osoba je poginulo, među kojima jedna žena.

U tom napadu, kojem je meta bio dom pripadnika Islamskog džihada, bilo je i 15 ranjenih, istaknuo je glasnogovornik hitne službe Ašraf al-Kudra.

Prije toga je u jednom napadu ubijen Palestinac Anas Abu al-Kas (33) u svojem domu u četvrti Tel el-Hava, u gradu Gazi, na koju je, po riječima očevidaca, izvedeno 15 zračnih napada.

Od početka izraelske ofenzive u utorak, u Pojasu Gaze ubijeno je više od 95 osoba, ali ispaljivanje raketa iz te palestinske enklave na izraelski teritorij nije prestalo.

Po izraelskoj vojsci, u četvrtak su iz Gaze ispaljene 184 rakete, od kojih je proturaketni sustav Iron Dome presreo 44.(Ma.B./Agencija VLM/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene