Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobodio Gotovinu i Markača

Sudac Meron samog sebe postavio na čelo žalbenog vijeća u slučaju 'Prlić i ostali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron, kojega je nedavno njegov kolega sudac Frederik Harhoff prozvao da je vršio pritisak na druge suce, samog je sebe danas postavio za predsjednika žalbenog vijeća u slučaju 'Prlić i ostali'.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron imenovao se u srijedu za predsjednika peteročlanog žalbenoga vijeća koje će odlučivati o žalbama u predmetu "Prlić i drugi" te za suca koji će odlučivati o proceduralnim pitanjima u tom postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije odvjetnika: 'Hrvatska država gotovo ništa nije učinila da nam pomogne u obaranju udruženog zločinačkog pothvata' Slika nije dostupna 'Udruženi zločinački pothvat' Haški sud presudio hrvatskoj šestorki za Herceg-Bosnu: Osuđeni na ukupno 111 godina zatvora!

>> Haški sudac: Oslobađajuće presude donošene su pod pritiskom!

Amerikanca Merona, koji je predsjedao žalbenim vijećem koje je oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, nedavno je optužio danski sudac na ICTY-ju Frederik Harhoff da je vršio pritisak na suce da donesu oslobađajuće presude u nekoliko predmeta te je izrazio sumnje da su nedavne oslobađajuće presude visokim hrvatskim i srbijanskim časnicima i dužnosnicima donesene pod političkim pritiskom SAD-a i Izraela.

Meron je u žalbeno vijeće imenovao i trojicu sudaca koji su s njim donijeli pravomoćnu presudu "Gotovina-Markač" Carmela Agiusa, Fausta Pocara i Patricka Liptona Robinsona te Kineza Liua Daquna.

Američki sudac morat će kao jednu od prvih odluka donijeti onu o zahtjevima obrane bosanskohercegovačkih Hrvata i tužitelja koji su tražili produljenje roka za najavu žalbe.

Predsjednik Haškog suda u svom obraćanju Vijeću sigurnosti ovog mjeseca već je izvijestio kako postoji mogućnost da žalbeni postupak u predmetu "Prlić i drugi" preuzme tzv. rezidualni mehanizam suda što bi se dogodilo u slučaju produljenja roka za najave žalbi na presudu koja je napisana na 2.629 stranica.

Šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne ICTY je u svibnju osudio na kazne zatvora od 10 do 25 godina zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH koje su osmislili u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene