Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Emocionalno nestabilni i autoritarni lideri, koji zanemaruju realnost i obećavaju da sve mogu riješiti, nisu specifičnost SAD-a, niti je to nov fenomen, a sve je posljedica neoliberalizma u ekonomiji, koji profit stavlja ispred ljudi, tvrdi slovenski sociolog Rudi Rizman koji za mariborski list "Večer" od srijede početak predsjedničkog mandata Donalda Trumpa i refleksije populizma u Europi i svijetu.


Istina je da su Trumpove značajke poput emocionalne nestabilnosti, grandioznosti, netolerancije prema kritici, antisocijalnog ponašanja za svijet opasnije jer najavljuju nepredvidljivost politike najmoćnije svjetske nacije i mogu izazvati kaos u svijetu, ali SAD u tom pogledu nisu izuzetak", tvrdi Rizman, koji redovno predaje sociologiju na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, a kao gostujući profesor i u Bologni i Sarajevu.

Vezani članci Prosvjednici iskazuju podršku Donaldu Trumpu Prosvjednici izašli na ulice u znak potpore Donaldu Trumpu nakon što je FBI pronašao neovlaštene dokumente Ilustracija FOTO Kako je Trump uništavao povjerljive dokumente: Razotkrili ga majstori, hitno su pozvani u Bijelu kuću da spase stvar

"Bilo bi dobro pogledati koliko je političara takvog tipa, onih koji su socijalno neosjetljivi i ne prave razliku između svoje mašte i realnosti, u europskim državama, pa i našoj mladoj državi", naveo je Rizman.

Za takve je političare, tvrdi on, važnija razlika između pobjede i poraza nego između istine i laži pa se tako ponašaju, a taj model je još filozofkinja Hannah Arendt prepoznala kao karakterističan za pojavu fašizma, navodi Rizman, koji je 60-ih godina prošlog stoljeća, na inicijativu jugoslavenskog povjesničara i političara Vladimira Dedijera, bio izabran za člana tzv. Russelova suda, moralnog filozofskog tribunala koji je raspravljao o američkoj politici i ratu u Vijetnamu.

Trump i drugi autoritarni čelnici u najvećim državama svijeta, od Rusije do Kine, nisu ništa drugo nego politička djeca neoliberalizma, koji je svojom apsolutizacijom i obožavanjem tržišta i vladavine animalnih zapravo očistio put za napredovanje demagoga i autokrata svih vrsta, tvrdi slovenski sociolog, koji je dobar dio svoje karijere posvetio proučavanju pojava kao što su etnonacionalizmi u politici, anarhizam i neoliberalističko shvaćanje ekonomije.

Pojava i uspon autoritarnih političkih lidera koji obećavaju da nacionalističkom platformom mogu riješiti sve probleme nisu iznenađenje, jer su takav politički trend već davno najavljivali mislioci poput Karla Polanyija, Noama Chomskog i Josepha Stiglitza, napisao je Rizman za mariborski "Večer".(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju