Obavijesti Video Pretražite Navigacija
navodno poginulo dijete

VIDEO Snažna eksplozija odjeknula Kabulom: Amerikanci raketom pogodili teroriste koji su planirali napad na aerodrom

Američke snage pogodile su u nedjelju u Kabulu bombaša samoubojicu koji je automobilom pokušao napasti zračnu luku, objavili su američki dužnosnici, dok vojska na aerodromu privodi kraju povlačenje nakon 20 godina u Afganistanu.

-Američke snage pogodile su u Kabulu bombaša samoubojicu koji je automobilom pokušao napasti zračnu luku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVILI SASTAV DIJELA BUDUĆE VLADE Vođa talibana traži od nove vlade da primijeni šerijatski zakon, nove žrtve na prosvjedu protiv režima Slika nije dostupna ŠTO AFGANISTANU DONOSI BUDUĆNOST? Nema miru u Kabulu: Otvara se zračna luka, žene prosvjeduju, a u slavljeničkoj pucnjavi stradali su civili

-Napad je izveo dron kojim se upravljalo izvan Afganistana, eksplozija je uslijedila nakon napada, a u automobilu je bila "velika količina eksplozivnog materijala".

-U napadu bombaša samoubojica kod aerodroma u Kabulu u četvrtak je ubijeno oko 170 ljudi, od čega 13 američkih vojnika.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku: 

17:54 U zagrebačku zračnu luku sinoć je stiglo 19 afganistanskih državljana, priopćio je MUP. Navode kako je riječ o osobama koje su bile potpora europskoj delegaciji u Kabulu te da su prošli sigurnosne provjere. Stigle su tri obitelji s djecom i jedan samac, svi su izrazili namjeru za traženjem azila u Hrvatskoj. Više o tome OVDJE. 

17:53 Američke vlasti od jutra su pozivale građane da se udalje od zračne luke zbog mogućih novih napada.

Procjenjuju da će preostala tri dana evakuacija biti najopasnija. Bez obzira na opasnost, brojni Afganistanci i dalje čekaju oko zračne luke. Unutar ograde je oko tisuću civila koji su prošli provjere i čekaju evakuacije.

O situaciji u Afganistanu jutros je govorio i papa Franjo.

17:10 Teheran Times je na Twitteru objavio snimku za koju kažu da je nastala na mjestu američkog napada na članove ISIS-K.

 

 

 

17:07 Prva izvješća su govorila kako je riječ o novom napadu Islamske države Korasana, u kojem je raketa pogodila stambeno područje kod zračne luke u Kabulu. Sada se pojavila vijest o napadu američke letjelice bez posade. Meta je bio bombaš samoubojica ove skupine. Zasad je nejasno je li riječ o istoj eksploziji u Kabulu, u kojoj je, prema izvješćima s terena, život izgubilo jedno dijete.

17:02 Američke snage pogodile su u nedjelju u Kabulu bombaša samoubojicu koji je automobilom pokušao napasti zračnu luku, objavili su američki dužnosnici, dok vojska na aerodromu privodi kraju povlačenje nakon 20 godina u Afganistanu.

Neimenovani dužnosnik je rekao da je napad izveo dron kojim se upravljalo izvan Afganistana i da je eksplozija koja je uslijedila nakon napada pokazala da je u automobilu bila "velika količina eksplozivnog materijala".

Svjedoci govore o eksploziji blizu kabulskog aerodroma, a televizijske snimke pokazuju crni dim. Zasad nema službenih informacija o žrtvama.

16:41 SAD je napad izveo dronom, a pogodili su automobil kojim su se teroristi samoubojice kretali prema aerodromu, potvrdio je vojni glasnogovornik, prenosi The Guardian.

"Sigurni smo da smo pogodili metu koju smo ciljali. Prema izvještajima, civili nisu stradali. Sekundarne eksplozije iz vozila potvrđuju da se u njemu nalazila značajna količina eksploziva", rekao je vojni dužnosnik za CBS.

16:15 Američki dužnosnici potvrdili su da su izveli napad u Kabulu. Ciljali su terorista koji je namjeravao raznijeti auto-bombu na aerodromu, prenosi The Guardian.

Još nije poznato je li to isti napad koji je izazvao eksploziju pet kilometara od zračne luke ili se radi o dva zasebna incidenta.

Ranije je i glasnogovornik talibana ustvrdio da su američki vojnici izveli napad u Kabulu. Navodi da su Amerikanci ubili bombaša samoubojicu koji je u automobilu punom eksploziva planirao izvesti napad na aerodromu u Kabulu.

16:08 Jake Sullivan, Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, potvrdio je da će SAD 1. rujna zatvoriti svoje veleposlanstvo u Afganistanu. Rekao je i da će SAD razmotriti nove napade i druge operacije protiv ISIS-K, organizacije koja je u četvrtak izvela dvostruki samoubilački napad u Kabulu.

"SAD je sposoban suzbiti terorističku prijetnju u Afganistanu i bez stalne vojne prisutnosti na terenu", rekao je Sullivan.

16:04 U napadu u Kabulu poginulo je dijete, javljaju afganistanski mediji, a prenosi AP. Drugi lokalni mediji pišu kako je poginula još jedna osoba, a ozlijeđeno je najmanje troje.

15:46 Navodno je napad izvršio SAD. Cilj su bili militanti Islamske države koja je prošle nedjelje napala aerodrom u Kabulu, prenosi The Guardian.

15:30 Reporter BBC-a Secunder Kermani izvještava da je raketa pogodila kuću u blizini aerodroma. Još nije poznato koliko je žrtava niti tko je ispalio raketu.  

U napad bombaša samoubojice, koji se dogodio u četvrtak, život izgubilo najmanje 170 ljudi. Sjedinjene Američke Države uzvratile su napadom dronovima, a predsjednik SAD-a Joe Biden obećao je uloviti odgovorne za napad.

Biden je rekao je da će se pridržavati dogovorenog roka pa bi SAD do utorka trebao povući sve svoje postrojbe iz Afganistana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene