Obavijesti Video Pretražite Navigacija
budućnost britanske krune

Što čeka kralja Charlesa III.? "Uloga monarhije u svijetu se mijenja, tražimo odgovore na važna pitanja"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Umrla je britanska kraljica Elizabeta II., važna geopolitička figura koja je obilježila posljednjih 70 godina svjetske povijesti. Njen odlazak ponovno je potaknuo rasprave o tome treba li Britanija platiti reparacije državama koje je oštetila u svojoj dugoj kolonijalnoj povijesti.

Odlazak britanske kraljice Elizabete II., geopolitičke figure i monarha kojeg su mnogi vezivali uz britansku kolonijalnu povijest, ponovno je potaknuo rasprave o odgovornosti Velike Britanije prema državama koje je oštetila u svojoj kolonijalnoj povijesti, ali i sadašnjosti.

Promjene na britanskom prijestolju potaknule su karipske države da otvore raspravu o uklanjanju institucije britanskog monarha iz svojih ustava, kao i o tome da Velika Britanija plati reparacije zbog štete počinjene za vrijeme trgovine robovima, piše Reuters.  

Charles III. naslijediti će svoju majku koja je vladala 70 godina. Premijer Jamajke rekao je da će oplakivati njenu smrt, dok je premijer Antigue i Barbude rekao kako će se zastave spustiti na pola koplja. Ali, prijenos moći pobudio je sumnje u to je li povijesna funkcija monarha uopće potrebna u 21. stoljeću.

Na sastanku 54 zemlje članice Commonwealtha u Rwandi ranije ove godine, državnici su izrazili nepovjerenje ka novom kralju, odnosno prema ideji nastavljanja britanske monarhističke tradicije. A posjet Princa Williama Jamajci u ožujku obilježen je javnim demonstracijama, koje su zahtijevale britanske reparacije i javnu ispriku za ropstvo.

Pročitajte i ovo Potpis princa Charlesa, arhiva novi vladar Kralj Charles ili kralj Karlo? O dilemi se oglasio i Institut za hrvatski jezik: "Preporučujemo pisanje imena..."

Pročitajte i ovo Kraljica Elizabeta i Meghan Markle Opravdano? Meghan je u posljednji tren odustala od odlaska kraljici, a predomislila se samo zbog jednog razloga?

Niambi Hall-Campbell, 44-godišnji akademik i član Bahamskog nacionalnog odbora za reparacije, pojasnio je stajalištebivših kolonija. "S obzirom na to da se uloga monarhije u današnjem svijetu mijenja, očekujemo da će ovo biti prilika za nastaviti raspravu o reparacijama za našu regiju", rekao je. 

Vlada Jamajke je prošle godine najavila da će tražiti kompenzaciju od Velike Britanije, zato što je prislino prevezla preko 600 tisuća Afrikanaca kako bi radili na plantažama banane i šećera, u vlasništvu britanskih robovlasnika.   

Glavni tajnik Karipskog pokreta za mir i integraciju David Denny rekao je da je pred novim kraljem velika odgovornost. "Tkogod da preuzme prijestolje, od njega će se sigurno zahtijevati da kraljevska obitelj isplati reparacije afričkim narodima", rekao je. 

Nacionalna anketa provedena u kolovozu pokazala je da 56 posto stanovnika Jamajke podržava micanje britanskog monarha s vrha političke strukture u njihovoj državi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene