Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAD se protive oslobađanju

Slučaj Lockerbie: Sutra objava odluke o puštanju Libijca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škotski ministar pravosuđa donio je odluku o mogućem puštanju na slobodu Abdela Baseta al-Megrahija, bivšeg libijskog agenta osuđenog na doživotni zatvor zbog bombaškog napada na američki zrakoplov iznad Lockerbieja 1988., a odluka će sutra biti priopćena medijima, objavila je škotska vlada.

Ministar Kenny MacAskill je odlučio hoće li Megrahiju, koji umire od raka prostate, biti dopušteno ili ne da se vrati u Libiju i to će objaviti u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu u sjedištu škotske vlade u Edinburghu. MacAskill je imao tri opcije: osloboditi Magrahija zbog zdravstvenih razloga, prebaciti ga u libijski zatvor ili zadržati ga u škotskom zatvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osudili odluku Škotske Američki tisak ogorčen zbog Megrahijeva oslobađanja Slika nije dostupna Odluka iz humanih razloga Bombaš iz Lockerbieja pušten na slobodu

>> Lockerbie: Libijski agent odustaje od žalbe na presudu

57-godišnji Abdel Baset al-Megrahi osuđen je 2001. na suđenju u Nizozemskoj na 27 godina zatvora za postavljanje bombe u zrakoplov PanAma Boeing 747 koji je letio na liniji London-New York 1988. Bomba je eksplodirala iznad škotskog gradića Lockerbieja, a u atentatu je poginulo svih 259 ljudi u zrakoplovu i 11 na tlu. Libijac je u srpnju uložio molbu za oslobađanje zbog zdravstvenih razloga. Tripoli je u svibnju tražio njegovo prebacivanje u libijski zatvor na temelju sporazuma između Londona i Tripolija.

BBC ocjenjuje kako će Megrahi biti zbog bolesti pušten. Prošlog tjedna su britanski mediji izvještavali da će Megrahi biti pušten prije početka Ramazana koji počinje 21. kolovoza. Sjedinjene Države su pak obznanile da se protive njegovom oslobađanju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene